• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Üroflovmetre Testi: Hangi Durumda İstenir?

18 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Üroflovmetre Testi Neden Yapılır?

İdrara yavaş çıkılması, idrar akışının yavaş olması ya da idrar yapma zorluğu varsa doktorunuz üroflovmetre önerebilir. Sfinkter kasınızın test edilmesi için de bu test kullanılabilir. Sfinkter kası, mesane açıklığının çevresini kaplayan dairesel bir kastır. Bu kas, idrar kaçırılmasını önlemeye yardımcı olur.

Testin sonuçları, doktorunuzun mesanenin ve sfinkterin ne kadar iyi çalıştığını anlamasına yardımcı olabilir. Bu test, normal idrar akışındaki tıkanıklıkları test etmek için de kullanılabilir. Test, idrar akışının ortalama ve maksimumum oranlarını ölçerek tıkanmayı ve tıkanmanın ciddiyetini ölçebilir. Bu test ayrıca, mesanenin zayıflaması ya da prostatın genişlemesi gibi idrarla ilgili diğer sorunların tanımlanmasına da yardımcı olabilir. Bazı durumlar normal idrar akışını etkileyebilir.

Bu durumlar arasında şunlar bulunur:
İyi huylu prostat hipertrofisi (üretrayı tamamen tıkayabilecek şekilde prostat bezinin genişlemesi)
Mesane kanseri
Prostat kanseri
İdrar tıkanıklığı
Nörojenik mesane disfonksiyonu, omurilik tümörü ya da omurilik yaralnması gibi sinir sistemi sorunlarından dolayı oluşan mesane problemleri

Üroflovmetre Testine Nasıl Hazırlanılır?

Bu test için idrar örneği vermeniz gerekir. Bu durum rahatsızlık verici olabilse de fiziksel herhangi bir rahatsızlık yaşamamalısınız.

Test için mesaneniz dolu olmalıdır. Yeterli idrarın oluşması için bol sıvı tüketin.

Hamileyseniz ya da hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız bu durumu doktorunuza bildirin. Ayrıca doktorunuza kullandığınız ilaçları, bitkisel takviyeleri, vitamin takviyelerini belirtin. Bazı ilaçlar mesane fonksiyonunu etkileyebilir.

Üroflovmetre Testi

Bir kaba idrarın yapıldığı geleneksel testlerden farklı olarak bu testte huni şeklinde bir cihaza ya da bu testte kullanılan özel bir tuvalete idrarın yapılması gerekir. Tuvalete ya da cihaza hiçbir şekilde tuvalet kâğıdı koyulmaması önemlidir.

İdrarın akış hızını değiştirmeye çalışmadan normal bir şekilde idrarın yapılması en iyisi olacaktır. Huniye ya da tuvalete bağlı olan üroflovmetre, idrarın çıkma hızını ve miktarını ölçer. Cihaz açılana kadar idrara çıkmamanız gerekir.

Üroflovmetrede idrarın ne kadar geldiği, saniyedeki akış hızı ve mesanenin boşaltılması için geçen süre hesaplanılır. Bu bilgiler çizelgeye kaydedilir. Normal idrar yapılırken, idrar ilk başta yavaş başlayıp sonra hızlanır ve sonlara doğru tekrar yavaşlar. Üroflovmetre, doktorunuzun tanı koyabilmesini sağlamak için farklılıkları kaydedebilir.

İdrarınız bittiğinde cihaz sonuçları bildirir. Daha sonrasında doktorunuz bulgularınızı sizinle paylaşacaktır. Durumunuza bağlı olarak birkaç gün üst üste bu teste girmeniz gerekebilir.

Üroflovmetre Testinin Sonuçlarının Yorumlanması

Doktorunuz sonuçlarınızı maksimum akış hızını belirlemek için kullanacaktır. Herhangi bir tıkanıklığın varlığının ya da tıkanıklığın ciddiyetinin belirlenebilmesi için boşaltma düzeniniz ve idrarın hacmi dikkate alınır.

İdrar akışında azalmanın olması mesane kaslarının zayıf olduğuna ya da idrar yolunda bir tıkanıklık olabileceğine işaret eder.

İdrar akışındaki artış, idrar akışını kontrol etmeye yardımcı olan kaslarda zayıflık olduğunu gösterebilir. Bu durum aynı zamanda idrar kaçırmanın da belirtisi olabilir.

İdrar akışı test edildikten sonra doktorunuz tedavi planını oluştururken kişisel durumunuzu ve belirtilerinizi dikkate alır. Bunun için başka idrar testlerine de ihtiyaç duyulabilir. Testin sonuçlarını doktorunuzla konuşmanız gerekir. Tedavinin gerekli olup olmadığını ve tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa hangi seçeneklerinizin olduğunu doktorunuz size anlatacaktır.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress