
Uyurgezerliğe (Somnambulizm) Neden Olan 8 Durum
1) Yorgunluk
Yorgunluk, yorgun hissetmek ya da enerjisizlik olarak tanımlanabilir. Kendini sersem ya da uykulu hissetmekle aynı şey değildir. Aşırı yorgun olan kişi uyku sırasında yaptığı hareketlerin bilincinde olmayabilir.
2) Ateş
Ateş; hipertemi, preksiya ya da vücut sıcaklığının yükselmesi olarak da bilinir. Vücut ısısının normalin üstüne çıktığı durumları ifade etmek için kullanılır. Ateş, hem yetişkinleri hem de çocukları etkiler.
3) Anksiyete
Anksiyete doğal olarak görülen ancak bazı kişilerin daha çok yaşadığı bir rahatsızlıktır. Anksiyete kişinin uyku düzeninde sorunlara yol açabilir.
4) Migren
Migren, birçok belirtiye yol açan nörolojik bir komplikasyondur. Genellikle yoğun ve yıpratıcı baş ağrılarına neden olur. Nörolojik bir hastalık olduğundan uyurgezerliğe de neden olabilir.
5) Huzursuz Bacak Sendromu
Huzursuz bacak sendromu, bacaklarda rahatsız edici bir hissin oluştuğu ve kişinin bacaklarını hareket ettirmek için istek duyduğu bir durumdur.
6) Kokain Bağımlılığı
Ulusal Madde Kullanımı Enstitüsü(National Institute on Drug Abuse)’ne göre, Amerikalıların %15’i kokaini en az bir kere denemiştir. Kokain, vücudunuzdaki birçok sistemin çalışmasını bozar. Kokain bağımlılığının uyurgezerlik de dâhil olmak üzere fiziksel ve psikolojik birçok etkisi bulunur.
7) Organik Beyin Sendromu
Organik beyin sendromu, genellikle yaşı ilerleyen yetişkinlerde görülür ancak genç kişilerde de bu hastalığa rastlanabilir. Bu hastalık yaşandığında hafızada sorunlar, davranışsal değişiklikler, dili anlamada zorluk ve günlük işleri yaparken zorlanma görülür.
8) Kısmi Nöbet
İnsan beyni sinir hücrelerine elektrik sinyalleri göndererek çalışır. Nöbet ise bu elektrik sinyallerde sorun olduğunda yaşanır. Elektrik sinyallerde sorun olması, kaslarla beyin arasındaki normal iletişimin bozulması anlamına gelir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın