• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Uyuşma ve Karıncalanma Neden Olur?

26 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Uyuşma ve Karıncalanmanın Nedenleri

Bazı ilaçlar da dâhil olmak üzere pek çok şey uyuşmaya ve karıncalanmaya neden olabilir. Oturmak ya da bir pozisyonda uzun süre ayakta dikilmek, bağdaş kurmak ya da kolunuzun üzerine yatmak gibi her gün yaptığımız pek çok şey uyuşmaya neden olabilir. Bu örneklerin hepsi kanın bir süreliğine akışının engellenmesinin sonucudur.

Uyuşma ve karıncalanma hissetmenize neden olabilecek sayısız durum vardır. Örneğin, bir böceğin ya da hayvanın ısırması, deniz ürünlerindeki zehirler, migren ağrıları ya da radyasyon tedavisi iğne batması gibi hisler yaşamanıza neden olabilir. B12 vitaminin, potasyumun, kalsiyumun ya da sodyumun anormal seviyede olması da bu durumun başka bir nedenidir. Radyasyon tedavisinin sonucunda da uyuşma hissi oluşabilir.

Bazen, omurgada bel fıtığının olması ya da sinir yaralanması gibi belli yaralanmalar da uyuşma veya karıncalanmaya neden olabilir. Sinirlerden birine baskı uygulanması da yaygın görülen bir nedendir. Karpal tünel sendromu, doku yaralanması, damarların genişlemesi, enfeksiyon, tümör gibi durumlar sinirlerde baskı oluşturabilir. Aynı şekilde, omurgada veya beyinde iltihaplanmanın ve şişliğin olması da bir veya daha çok sinire baskı oluşturabilir.

Bazı hastalıklarda belirti olarak uyuşma ve karıncalanma görülebilir. Diyabet, Raynaud fenomeni, multipl skleroz, nöbet, damar sertleşmesi ya da tiroitlerin az çalışması (hipotiroidi veya Hashimoto) bu durumun örneklerindendir. İnme ya da geçici iskemik atak yani mini inme ise bu duruma neden olan diğer örneklerin arasındadır.

Ciltte kızarıklığın, iltihaplanmanın ya da yaralanmanın olmasıyla cildin hasar görmesi uyuşmanın ve karıncalanmanın diğer nedenlerindendir. Bu tür hasarlara neden olabilen hastalıklar arasında soğuk ısırması ve suçiçeği virüsünün neden olduğu acı veren kızarıklıkların görüldüğü zona hastalığı bulunur.

Uyuşma ve Karıncalanmanın Belirtileri

Herkes ara sıra uyuşma, karıncalanma ya da yanma hissi yaşayabilir. Muhtemelen bir pozisyonda uzun süre oturduktan sonra ayağa kalktığınızda bu hisleri yaşamışsınızdır. Genellikle bu durum birkaç dakika içinde düzelir.

Ancak, belirli bir neden yokken uyuşma ve karıncalanma hissi devam ediyorsa, başınız dönüyorsa, kas spazmları ya da kızarıklık yaşıyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Bacaklarınızdaki belirtiler yürürken ya da idrara çıkarken normalden daha da kötü oluyorsa doktorunuza belirtin.

Bazı durumlarda uyuşma, karıncalanma ya da yanma hissi ciddi yaralanmaya veya tıbbi bir rahatsızlığa işaret edebilir. Yakın bir zamanda sırtınızda, boynunuzda ya da başınızda yaralanma olduysa ya da yürüyemiyor veya hareket edemiyorsanız acil bakım almalısınız. Bilincin kapanması kısa süreliğine bile olsa tıbbi yardım almanız gerektiğinin belirtisidir.

Dikkat etmeniz gereken diğer belirtiler arasında kafa karışıklığı, düzgün bir şekilde düşünememe, konuşmanın bozulması, görüşün bozulması, zayıf hissetme, şiddetli ağrı ve mesaneyle bağırsak kontrolünün kaybedilmesi bulunur.

Uyuşma ve Karıncalanmanın Teşhis Edilmesi

Doktorunuzun sağlık geçmişinizi incelemek isteyeceğini bilmelisiniz. İlişkisi olmadığını düşünseniz bile tüm belirtilerinizi ve daha önceden tespit edilen rahatsızlıklarınızı belirtmelisiniz. Yakın zamanda yaralanma veya enfeksiyon geçirdiyseniz veya grip aşısı yaptırdıysanız bunları da belirtmeniz gerekir. Doktorunuz kullandığınız ilaçları ve aldığınız takviyeleri de bilmek isteyecektir.

Fiziksel muayenede elde edilen bulgulara göre doktorunuz başka testler de isteyebilir. Bu testler arasında kan tahlilleri, elektrolit seviyelerinin ölçülmesi, tiroit fonksiyonlarının kontrol edilmesi, toksikoloji taraması ve sinir iletim çalışmaları bulunur. Doktorunuz lomber ponksiyon yani omurilikten sıvı alınması testini de isteyebilir.

Röntgen, anjiyogram, tomografi, MR ya da ultrason gibi görüntüleme testleri de etkilenen bölgeyi incelemek ve doktorunuzun teşhis koymasına yardımcı olmak için istenebilir.

Uyuşma ve Karıncalanmanın Tedavi Edilmesi

Tedavi, altta yatan sağlık sorunlarının çözülmesine odaklanacaktır.

Uyuşma ve Karıncalanmayla İlişkili Komplikasyonlar

Uyuşma ve karıncalanma yaşıyorsanız etkilenen bölgelerde his kaybı da yaşayabilirsiniz. Bu nedenden dolayı sıcaklık değişikliklerini ya da acı hissini daha az algılayabilirsiniz. Bu durum, bir şeyin cildinizi yakabilecek kadar sıcak olduğunu anlamadan dokunabileceğiniz ya da cildinizi kesebilecek eşyalara farkında olmadan dokunabileceğiniz anlamına gelmektedir. Yanıklardan ve diğer kazalardan kendinizi korumak için önlem aldığınızdan emin olun.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress