
Vadi Ateşinin Belirtileri Nelerdir?
⇒Coccidioides mantarlarına maruz kalan çoğu insan herhangi bir belirti yaşamaz. Belirtiler ortaya çıkması, ilk maruziyetten sonraki bir ila üç hafta içinde olabilir. Vadi ateşi belirtileri genellikle grip hastalığına benzer. Ancak, edinilen vadinin ateşinin ciddiyetine ve türüne bağlı olarak değişebilirler. Belirtiler ayrıca hastalığa yakalanan kişinin sağlık durumuna da bağlıdır.
1.Akut Koksidiyoidomikoz
2.Yaygın Koksidiyoidomikoz
3.Kronik Koksidiyoidomikoz
Vadi Ateşinin Sebebi Nedir?
⇒İnsanlar, Coccidioides mantarını içeren topraktan toz soluyarak vadideki ateşi edinebilirler. Vadi ateşine neden olabilecek iki tür Coccidioides mantarı vardır: Coccidioides immitis ve Coccidioides posadasii. Bu mantarlar Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika’nın çeşitli bölgelerinde bulunur. Ayrıca Arizona, Nevada, Utah, Teksas, New Mexico, güney-merkez Washington ve California merkezindeki San Joaquin Vadisi’nin kuru çöl topraklarında da bulunurlar.
⇒Diğer mantar türleri gibi, Coccidioides türleri de karmaşık bir yaşam döngüsüne sahiptir. Toprakta küf şeklinde büyür ve uzun filamentler veya ince hücre dizileri geliştirir. Bu filamentler hava durumu, tarım veya inşaat ile rahatsız edildiğinde havadaki sporlara ayrılabilir. Mantar sporları son derece küçüktür ve rüzgarla yüzlerce kilometre taşınabilir. Sporlar solunduğunda, akciğerlerin içinde çoğalabilir ve hastalığın döngüsünü devam ettirebilir.
Vadi Ateşi İçin Kimler Risk Altında?
⇒Coccidioides mantarlarının sıkça bulunduğu bir bölgede yaşıyor ya da zaman geçiriyorsanız, vadi ateşi riski altındasınızdır. Coccidioides mantarlarını içeren toprakların genellikle hava durumu, tarım veya inşaat nedeniyle bozulduğu bir bölgedeyseniz, enfeksiyona yakalanma riskiniz daha da artar.
Aşağıdaki durumlarda, kronik ya da yayılmış vadi ateşinin geliştirme riskini artırırsınız:
- Bağışıklık sisteminiz zayıfsa
- Şeker hastası iseniz
- Daha yaşlı bir yetişkinseniz
- Hamileyseniz
Vadi Ateşi Nasıl Teşhis Edilir?
⇒Vadi humması, diğer hastalıkların belirtilerini taklit ettiği için sadece semptomlara dayanarak teşhis edilmesi zordur. Doğru tanı koymak adına doktorunuz vücudunuzdaki Coccidioides mantarlarının varlığını kontrol etmek için mukus veya kanınızın bir örneğini test edebilir. Doktorunuz ayrıca, akciğerlerinizde Coccidioides enfeksiyonu ile tutarlı bir değişiklik olup olmadığını görmek için bir röntgen isteyebilir.
⇒Şiddetli semptomlarınız varsa ve doktorunuz enfeksiyonun vücudunuza yayıldığından şüpheleniyorsa, aşağıdaki testleri isteyebilir:
- Biyopsi
- Lavajlı bronkoskopi
- Omurilikten su almak
Vadi Ateşi Nasıl Tedavi Edilir?
⇒Vadi ateşi tedavisi, semptomların ciddiyetine bağlı olarak evde bakım, ilaç tedavisi veya ameliyatı içerebilir.
1.Evde bakım
2.İlaç
3.Ameliyat
Vadi Ateşi Olan Birisi İçin Öngörü Nedir?
⇒Vadi ateşi olan kişiler için öngörü genel sağlıklarına ve enfeksiyon türlerine bağlıdır. Akut koksidioidomikoz formunda olan çoğu kişi, herhangi bir komplikasyon olmadan tamamen iyileşir. Kronik formu olan insanlar da genellikle tedavi ile iyileşir, ancak gelecekte tekrarlama yaşayabilirler.
⇒Çok az insan yayılmış vadi ateşi formunu bile geliştirirseniz, yaşamı tehdit edici komplikasyonları yaşamanız daha olasıdır. Bağışıklık sistemini etkileyen koşulları olan insanların yayılmış formu geliştirme riski daha yüksektir. Buna HIV veya AIDS’li insanlar, aktif kemoterapi alan hastalar ve şeker hastaları dahildir.
Vadi Ateşi Nasıl Önlenebilir?
Vadi ateşi her zaman önlenemez. Bununla birlikte, Coccidioides mantarına maruz kalma durumunuzu aşağıdakilerle sınırlandırabilirsiniz:
- Kazmadan veya bahçecilikten önce toprağı suyla ıslatmak
- 0.4 mikrometre büyüklüğünde parçacıkları filtreleyebilen bir filtreleme maskesi takmak
- Evinizdeki açık toprak alanlarını çim veya bitkilerle kaplamak
- Kapı ve pencereleri toz fırtınası sırasında veya rüzgarlı günlerde kapalı tutmak
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın