• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Vekaleten Munchausen (Düşlemsel Yalanlar) Sendromu Nedir?

30 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

MSP’li birçok kişi, dikkatini çekmek için bir çocuğun semptomlarını abartır veya yalan söyler. Ayrıca yiyecekleri zehirleyerek, yemek vermeyerek veya enfeksiyonlara neden olarak semptomlar yaratabilirler. Hatta bazı insanlar, aile üyelerinden veya toplumdan sempati duymaya çalışmak için acı verici veya riskli testler ve prosedürler geçirebilirler. Ayrıca, MSP’li kişilerin, özellikle kendilerinden daha güçlü olduğunu düşündükleri insanları aldatma ile memnuniyet duyabileceklerine inanılmaktadır, özellikle de medikal profesyonellerini.

her yıl 2,5 milyon çocuk istismarının yaklaşık 1,000 kadarının MSP ile ilgilidir.
Cleveland Clinic
Cleveland Clinic
National Institute of Deafness and Other Communication Disorders

MSP’li bir ebeveyn veya bakıcı çoğu zaman özenli ve dikkatli göründüğü için, doktorlar genellikle herhangi bir yanlışlıktan şüphelenmez. Teşhis, kişinin doktorları manipüle etme ve çocukta semptomları tetikleme kabiliyeti nedeniyle de zor olabilir. Sonuç olarak, MSP birçok durumda tespit edilemez. Doktorlar, bir çocuk sık sık hastalıklar ve yaralanmalar yaşarsa, çocuk istismarından şüphelenmeye başlayabilir. Ayrıca, bir çocuğun belirtileri bakıcısı ile evde yalnızken kötüleşirse ve tıbbi bakım altında iyileşirse de bu durumdan şüphelenebilirler.

Çocuğa yönelik tedavi, genellikle çocuğu istismar eden kişiden uzaklaştırmayı içerir. Suistimal edenler hakkında suç duyurusunda bulunabilir ve uzun süreli psikiyatrik danışmanlık tavsiye edilebilir.

Vekaleten Munchausen Sendromunun Uyarı İşaretleri

Hem çocukta hem de bakıcıda uyarı işaretleri aramak önemlidir.

Bir çocuktaki uyarı işaretleri şunlardır:

  • Tekrarlanan yaralanma, hastalık veya hastaneye yatış geçmişi
  • Hiçbir hastalığa tam uymayan semptomlar
  • Test sonuçlarıyla eşleşmeyen belirtiler
  • Tıbbi bakım altında iyileşir gibi görünen ancak evde kötüleşen belirtiler

MSP’nin bakıcıdaki uyarı işaretleri şunlardır:

  • Dikkat çekme arzusu davranışı
  • Özverili ve kendini adamış gibi görünmek için çabalama
  • Doktor ve sağlık personeli ile fazlasıyla ilgilenmek
  • Çocuğun yanından ayrılmayı reddetmek
  • Çocuğun semptomlarını abartmak veya çocuk adına konuşmak
  • Hastane ortamından ve çocuğa gösterilen ilgiden zevk almak

Çocuğunuza zarar verme isteği yaşıyorsanız derhal tıbbi yardım alın. Çocuk istismarı, sebebi ne olursa olsun, bir suçtur.

Vekaleten Munchausen Sendromunun Nedenleri

⇒MSP nadir görülen bir durumdur ve kesin nedeni bilinmemektedir. Araştırmacılar hem psikolojik hem de biyolojik faktörlerin dahil olduğunnun teorisini düşünüyorlar. MSP tanısı konan birçok kişi çocukken fiziksel, duygusal veya cinsel tacize uğramıştır. Bazıları hasta veya yaralı olmanın, sevgi veya bakım almanın bir yolu olduğunu gördüğü ailelerde büyümüştür. Ayrıca, stresin MSP gelişiminde rol oynayabileceğine inanılmaktadır. Bu stres; önceki travmatik bir olaydan, evlilik problemlerinden veya ciddi bir hastalıktan kaynaklanıyor olabilir.

Vekaleten Munchausen Sendromunun Teşhisi

MSP tanısı alan bir bakıcının istismarı kabul etmesi ve psikiyatrik tedaviye başvurması gerekir. Bununla birlikte, MSP’li insanlar sahtekârlığa yatkındır, bu nedenle durumu teşhis etmek çok zor olabilir. Ek olarak, hasta veya yaralı bir çocuğa odaklanan dikkat ile, doktorların ve aile üyelerinin MSP olasılığını göz ardı etmesi kolaydır.

Doktorun önce çocuğa belirli bir hastalığı teşhis etmeye çalışması olasıdır. Bir çocuk tekrar tekrar açıklanamayan bir hastalık veya yaralanma ile başvurursa, doktor çocuk istismarı veya MSP’den şüphelenmeye başlayabilir. Çocuk, bakıcısıyla olmadığında herhangi bir belirtinin aniden durması veya iyileşmesi durumunda da şüphelenebilirler. Doktorun ilk görevi, bu şüpheleri uygun makamlara bildirerek çocuğu istismardan korumaktır. Doktor bakımı altında iken çocuğun herhangi bir hastalığı, yaralanması veya duygusal travması teşhis ve tedavi edilecektir.

Vekaleten Munchausen Sendromunun Tedavisi

MSP tedavisinin hem çocuğu hem de yetişkinleri içermesi gerekir. Tüm ailenin tedaviye katılması da yararlı olabilir.

1.Çocuğun Tedavisi
Çocuğun istismara uğradığına karar verildikten sonra korunmaları gerekir. Bu genellikle Çocuk Koruma Hizmetleri ile iletişim kurmak ve tüm çocukları istismarcının bakımından çıkarmak anlamına gelir. Mevcut herhangi bir fiziksel hastalık veya yaralanma buna göre tedavi edilmelidir. Psikolojik danışmanlık da gerekli olabilir.

2.Bakıcının Tedavisi
Çocuk istismarı yapmakla suçlanan kişi hakkında muhtemelen suç duyurusunda bulunulacaktır. MSP’den şüpheleniliyorsa, psikiyatrik danışmanlık önerilecektir. Ancak, bakıcı bir sorun olduğunu kabul etmezse tedavi zor olabilir. Bireysel veya aile terapisi tüm tarafların durumla başa çıkmasına yardımcı olabilir.

Vekaleten Munchausen Sendromunun Potansiyel Komplikasyonları

⇒MSP’li bakıcılar tarafından istismara uğrayan çocukların bazıları hayatı tehdit edici olabilecek birden fazla hastalık veya yaralanma geliştirebilir. Ayrıca acı verici ve korkutucu tıbbi prosedürlere de maruz kalabilirler. Sonuç olarak, bazı çocuklar yıllarca depresyon ve endişe yaşayabilir. Ayrıca Munchausen sendromu edinme için artmış risk altındadırlar.

Vekaleten Munchausen Sendromunun Öngörüsü

⇒MSP için tedavi edilen bakıcı için psikiyatri danışmanlığı genellikle yıllarca gerekli olur. Etkili bir şekilde tedavi edilmesi çok zor bir durumdur.

⇒Çocuk için uzun vadeli öngörü, fiziksel ve psikolojik yaralanmalarının boyutuna bağlı olacaktır. Birçok istismar mağduru çocuk, yaşamları boyunca depresyona ve endişeye yatkındır.

Vekaleten Munchausen Sendromunun Önlenmesi

⇒MSP’yi kimin geliştireceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur ve bunu önlemenin bilinen bir yolu da yoktur. Bununla birlikte, MSP’den şüpheleniliyorsa, bozukluğun ilerlemesini önlemenin yolları vardır.

⇒MSP semptomlarınız varsa, çocuğunuzu incitmeden önce derhal psikiyatri danışmanlığı isteyin. Bir çocuğun istismara uğradığını düşünüyorsanız, polise veya Çocuk Koruma Hizmetlerine başvurun. İstismar veya ihmal nedeniyle herhangi bir çocuğun derhal tehlikesi varsa 112’yi arayın.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress