• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Vitamin Eksikliği Depresyona Neden Olur mu?

2 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 1 Yorum

B Kompleks Vitaminleri

B kompleks vitaminleri mental ve duygusal olarak iyi olmak için çok önemlidir. Vücutta depolanamaz, bu yüzden günlük öğünlerde mutlaka alınması gerekir. B vitaminleri alkol, rafine şeker, nikotin ve kafeinle bozulurlar, bu yüzden birçok insanın B vitamini eksikliği sürpriz değil.

İşte B vitaminleri ve depresyonla ilişkisi:

B1 Vitamini (Tiamin): Beyin bu vitamini glikozu (kan şekeri) enerjiye dönüştürmek için kullanır. Bu işlem olmazsa beyin gerekli fonksiyonları yerine getiremez. Böylece bitkinlik, depresyon, asabiyet, anksiyete ve hatta intihar düşüncesi oluşur. B1 vitamini eksikliği ayrıca hafıza problemlerine, iştah kaybına, uykusuzluğa ve sindirim bozukluklarına yol açabilir. Basit şeker gibi rafine karbonhidratların tüketimi vücuda alınan B1 vitamininin yeterince kullanılamamasına sebep olur.

B3 Vitamini (Niasin): Niasin eksikliği bir deri hastalığı olan Pellegra’ya sabep olur. Pellegra da psikoz ve bunamaya yol açar. Hazır ürünlerin çoğu niasin içerir ve pellegra görünürde kaybolmuştur. Ama B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur.

B5 Vitamini (Pantotenik Asit): Bu vitamin eksikliğinin belirtileri, bitkinlik, kronik asit ve depresyondur. B5 vitamini hormon oluşumunda görev alır. Ayrıca aminoasit ve bir beyin kimyasalı olan asetilkolin alımında rol oynar, ki bu iki madde bazı depresyon türlerini önler.

B6 Vitamini (Prioksidin): Bu vitamin, proteinlerin ve bazı hormonların yapıtaşı olan aminoasitlerin işlenmesinde kullanılır. Serotonin, melatonin ve dopaminin üretilmesinde B6 vitaminine ihtiyaç duyulur. B6 vitamini eksikliği nadir görülür. Eksikliğinde bağışıklık sistemi aksar, cilt lezyonu ve zihin bulanıklığı oluşur. Alkoliklerde, böbrek yetmezliği olan kişilerde ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda B6 vitamini görülme ihtimali yüksektir.

B12 Vitamini: Alyuvar hücrelerinin oluşumunda B12 vitamini kullanıldığı için, bu vitaminin eksikliği oksijen taşıma problemlerine yani pernisiyöz anemiye (kötücül anemi) neden olur. Ayrıca ruh halinde ani değişimlere, paranoyaya, asabiyete, zihin bulanıklığına, bunamaya, halusinayonlara ve manyaya sebep olabilir. Fiziksel olarak da iştah kaybı, baş dönmesi, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, ishal ve karıncalanma duygusu B12 vitamini eksikliğinin sonuçlarındandır. B12 vitamini eksikliği uzun zamanda oluşur, çünkü B12 vitamini diğer B vitaminlerinin aksine 3-5 yıl kullanılmak üzere depolanabilir. Eksiklik genelde bağırsaklarda B12 vitaminin emilmesini sağlayan intrinsik faktörün (bir enzim) eksikliği sonucu oluşur. intrinsik faktör yaşla birlikte azaldığından, yaşlılarda B12 vitamini daha sık görülür.

B9 Vitamini (Folik Asit): Bu vitamine DNA sentezinde ihtiyaç duyulur. Ayrıca SAM (S-adenosyl methionine) üretimi için gereklidir. Yetersiz beslenme, bazı hastalıklar, fazla alkol kullanımı, aspirin, doğum kontrol hapları gibi ilaçların kullanımı folik asit eksikliğine yol açabilir. B12 vitamini ile beraber anılır, çünkü B12 eksikliği folik asit eksikliğini maskeleyebilir. Hamile kadınlar gelişen fetüste nöral tüp bozukluklarını engellemek için kullanılır.

C Vitamini

Belirgin olmayan eksiklikleri depresyon semptomları oluşmasına neden olabilir. Stres, hamilelik ve emzirme vücudun C vitamini ihtiyacını artırabilir. Aspirin ve doğum kontrol hapları gibi ilaçlar vücuda giren C vitamininde azalmaya sebep olur.

Mineraller

Bazı minerallerin eksikliği depresyona neden olaiblir.

Magnezyum: Eksikliği kafa karışıklığına, gerginliğe, anksiyeteye, halisünasyonlara ve bazı fiziksel problemlere sebep olabilir. Stres vücuda giren magnezyumda azalmaya neden olabilir.

Kalsiyum: Eksikliği merkez sinir sistemini etkiler. Düşük kalsiyum seviyesi tedirginliğe, endişeye, asabiyete ve hissisliğe neden olur.

Çinko: Eksikliği cansızlığa, iştah kaybına ve letarjiye (yaşama işlevlerinin çok zayıfladığı, çok derin ve sürekli patolojik uyku durumu) neden olur. Çinko seviyesi düşük olduğunda, vücuttaki bakır toksik düzeyini yükseltir, bu da paranoyaya ve ürkekliğe sebep olur.

Demir: Depresyon sık sık kronik demir eksikliğinin bir semptomudur. Diğer semptomlar genel zayıflık, yorgunluk, halsizlik, iştah kaybı ve başağrılarına neden olur.

Mangan: Bu metale B kompleks vitaminleri ve C vitaminin kullanımında ihtiyaç duyulur. Ayrıca aminoasit oluşumda rol aldığı için, mangan eksikliği nöroepinefrin ve serotonin eksikliğinden kaynaklı depresyona neden olabilir. Mangan ayrıca kan şekerini dengeler.

Potasyum: Eksikliğinde depresyon, ağlama nöbetleri, zayıflık ve bitkinlik görülür.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. Sevim Devrim says

    31 Temmuz 2013 at 07:57

    aman dikkat, depresyondaysaniz vitamin ve inaral ölcümü yaptirmadan psikologa gitmeyin!

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress