
Çok, iyi değildir!
Bir şeyden az miktarda kullanıyor olmak size iyi geliyorsa daha çok kullanmanın daha iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat vitamin ve mineraller söz konusu olduğunda durum hiç de öyle değildir.
Bu araştırma, demirin ve diğer vitaminlerle minerallerin sağlığınız için kötü olduğu anlamına gelmiyor. Vücudunuzun sağlıklı olabilmesi için beslenme düzeninizde demir olması gerekiyor. Bu çalışma sağlıklı insanlara, gerek olmadığı halde demir takviyesi almanın sağlınıza zarar verebileceğini söylemeye çalışıyor.
Diğer vitamin ve mineral takviyeleri de faydadan çok zarar verebilir. Yapılan araştırmalara göre, E vitamini takviyesi almak kalp yetmezliği ve erken ölüm riskini artırıyor. Ayrıca, günlük 200 miligramdan fazla B-6 vitamini almak sinirlerde ağrıya ve kasılmalara sebep oluyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, çok fazla A vitamini almanın kemiklerinize zararlı olduğunu gösteriyor.
Vitamin ve mineraller mucize değillerdir!
Vitamin ve mineral takviyeleri, dengeli bir beslenme düzeniyle karşılanan vitamin ve minerallerin yerini asla tutamaz. Bazı kişiler, bu takviyelerin kötü beslenme alışkanlıkların sebep olacağı rahatsızlıkları mucizevi bir şekilde iyileştireceğini düşünür. Doğrusuysa, bu vitamin ve minerallerin mucizevi ürünler olmadığıdır.
Gerektiği kadar vitamin ve mineral alamadığınızı düşünüyorsanız yeme alışkanlıklarınızı daha sağlıklı olacak şekilde değiştirmeyi düşünün. Besince zengin meyveler, sebzeler ve tam tahıllar size gerekli vitamin ve mineralleri sağlayacaktır.
- Tam tahılların içeriğinde çok sayıda mikro besin bulunur.
- Birçok tam tahıl, meyve ve sebze lifçe zengindir. Lifçe zengin bir diyet, kabızlık ve kalp rahatsızlıkları gibi çok sayıda hastalığın riskini azaltır.
- Tam tahıllarda, meyvelerde ve sebzelerde bitki kökenli kimyasallar bulunur. Bu maddeler sizi kalp hastalıklarından, diyabetten, kanserden ve diğer sağlık sorunlarından korur.
Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek için diyetisyenle görüşebilirsiniz.
Fazladan Vitamin ve Minerale mi İhtiyacınız Var?
Çoğu kişi, ihtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri, içeriğinde meyvelerin, sebzelerin, tam tahılların ve sağlıklı proteinlerin bulunduğu dengeli bir diyetle karşılayabilir. Fakat bazılarınınsa sadece beslenme düzeniyle sağlayamayacağı özel vitamin ve minerallere ihtiyacı olur. Böyle durumlarda, doktorunuz sizden vitamin veya mineral takviyesi kullanmanızı isteyecektir. Vitamin ve minerallerle ilgili bilmeniz gereken bazı öneriler:
- 50 yaş üstündeki yetişkinler beslenme düzenlerine B-12 vitamini içeren yiyecekler eklemeli veya gerekliyse B-12 vitamini takviyesi almalıdır. Yumurta, peynir, süt gibi kahvaltıda sıklıkla tükettiğimiz ürünlerde B-12 bulunur.
- Yaşlılar, ten rengi koyu olanlar ve yeterince güneşe çıkmayan insanlar D vitamini takviyesi almalı ya da D vitamini içeren besinleri diyetlerine eklemelidirler. Süt ürünlerinde, soya ürünlerinde, portakal suyunda ve mısır gevreklerinde D vitamini bulunur.
- Hamile olan ya da olmayı düşünen kadınlar, bebeklerinin düşmelerini engellemek için folik asit takviyesi kullanmalı ya da beslenme düzenlerine folik asit içeren gıdaları eklemelidirler. Folik asit açısından zengin bir beslenme düzeni anne karnındaki bebeğin düşme riskini azalttığı gibi doğum kusurlarını da azaltır.
Bu tavsiyelerden birinin ya da birkaç tanesinin sizin için de geçerli olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzdan vitamin ve mineral takviyesi isteyebilirsiniz. Doktorunuz, sizde bulunan vitamin ve mineral eksikliklerine yönelik beslenme önerilerinde de bulunacaktır.
Normal düzeninize vitamin ve mineral takviyelerini eklemeden önce doktorunuza mutlaka danışın. Vitamin ve mineral bakımından zengin meyve, sebze, et ürünleri ve tam tahılları tüketmek yerine takviye kullanıyorsanız bu alışkanlığınızı gözden geçirmeniz gerekir. Sağlıklı beslenme düzeninin yerini alacak hiçbir takviye yoktur.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın