• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Vitamin ve Mineral Takviyeleri Kullanmanın Bilinmeyen Tehlikeleri

18 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Çok, iyi değildir!

Bir şeyden az miktarda kullanıyor olmak size iyi geliyorsa daha çok kullanmanın daha iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat vitamin ve mineraller söz konusu olduğunda durum hiç de öyle değildir.

55 yaş ve üstü 38,000 kadın üzerinde 20 yıl boyunca yapılan bir araştırma, vitamin ve mineral takviyelerinin çoğunun ölüm riskinin azalmasıyla hiçbir ilgisi olmadığını ortaya koymuştur. Kalsiyum takviyeleri ölüm riskini çok az azaltır. Yaygın şekilde kullanılan diğer takviyelerin, özellikle demir takviyesinin ölüm riskini yükselttiği ortaya çıkmıştır.

Bu araştırma, demirin ve diğer vitaminlerle minerallerin sağlığınız için kötü olduğu anlamına gelmiyor. Vücudunuzun sağlıklı olabilmesi için beslenme düzeninizde demir olması gerekiyor. Bu çalışma sağlıklı insanlara, gerek olmadığı halde demir takviyesi almanın sağlınıza zarar verebileceğini söylemeye çalışıyor.

Diğer vitamin ve mineral takviyeleri de faydadan çok zarar verebilir. Yapılan araştırmalara göre, E vitamini takviyesi almak kalp yetmezliği ve erken ölüm riskini artırıyor. Ayrıca, günlük 200 miligramdan fazla B-6 vitamini almak sinirlerde ağrıya ve kasılmalara sebep oluyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, çok fazla A vitamini almanın kemiklerinize zararlı olduğunu gösteriyor.

Vitamin ve mineraller mucize değillerdir!

Vitamin ve mineral takviyeleri, dengeli bir beslenme düzeniyle karşılanan vitamin ve minerallerin yerini asla tutamaz. Bazı kişiler, bu takviyelerin kötü beslenme alışkanlıkların sebep olacağı rahatsızlıkları mucizevi bir şekilde iyileştireceğini düşünür. Doğrusuysa, bu vitamin ve minerallerin mucizevi ürünler olmadığıdır.

Gerektiği kadar vitamin ve mineral alamadığınızı düşünüyorsanız yeme alışkanlıklarınızı daha sağlıklı olacak şekilde değiştirmeyi düşünün. Besince zengin meyveler, sebzeler ve tam tahıllar size gerekli vitamin ve mineralleri sağlayacaktır.

  • Tam tahılların içeriğinde çok sayıda mikro besin bulunur.
  • Birçok tam tahıl, meyve ve sebze lifçe zengindir. Lifçe zengin bir diyet, kabızlık ve kalp rahatsızlıkları gibi çok sayıda hastalığın riskini azaltır.
  • Tam tahıllarda, meyvelerde ve sebzelerde bitki kökenli kimyasallar bulunur. Bu maddeler sizi kalp hastalıklarından, diyabetten, kanserden ve diğer sağlık sorunlarından korur.

Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek için diyetisyenle görüşebilirsiniz.

Fazladan Vitamin ve Minerale mi İhtiyacınız Var?

Çoğu kişi, ihtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri, içeriğinde meyvelerin, sebzelerin, tam tahılların ve sağlıklı proteinlerin bulunduğu dengeli bir diyetle karşılayabilir. Fakat bazılarınınsa sadece beslenme düzeniyle sağlayamayacağı özel vitamin ve minerallere ihtiyacı olur. Böyle durumlarda, doktorunuz sizden vitamin veya mineral takviyesi kullanmanızı isteyecektir. Vitamin ve minerallerle ilgili bilmeniz gereken bazı öneriler:

  • 50 yaş üstündeki yetişkinler beslenme düzenlerine B-12 vitamini içeren yiyecekler eklemeli veya gerekliyse B-12 vitamini takviyesi almalıdır. Yumurta, peynir, süt gibi kahvaltıda sıklıkla tükettiğimiz ürünlerde B-12 bulunur.
  • Yaşlılar, ten rengi koyu olanlar ve yeterince güneşe çıkmayan insanlar D vitamini takviyesi almalı ya da D vitamini içeren besinleri diyetlerine eklemelidirler. Süt ürünlerinde, soya ürünlerinde, portakal suyunda ve mısır gevreklerinde D vitamini bulunur.
  • Hamile olan ya da olmayı düşünen kadınlar, bebeklerinin düşmelerini engellemek için folik asit takviyesi kullanmalı ya da beslenme düzenlerine folik asit içeren gıdaları eklemelidirler. Folik asit açısından zengin bir beslenme düzeni anne karnındaki bebeğin düşme riskini azalttığı gibi doğum kusurlarını da azaltır.

Bu tavsiyelerden birinin ya da birkaç tanesinin sizin için de geçerli olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzdan vitamin ve mineral takviyesi isteyebilirsiniz. Doktorunuz, sizde bulunan vitamin ve mineral eksikliklerine yönelik beslenme önerilerinde de bulunacaktır.

Özet olarak, vitamin ve mineral takviyelerini yararlı bulanlar olsa da genel sağlık durumunuz iyiyse bu takviyeleri kullanmanın sizi daha sağlıklı yapacağını gösteren fazla çalışma yoktur. Hatta tam tersine, gereksiz yere vitamin ve mineral takviyesi kullanmanın size zarar vereceğini gösteren pek çok çalışma mevcuttur.

Normal düzeninize vitamin ve mineral takviyelerini eklemeden önce doktorunuza mutlaka danışın. Vitamin ve mineral bakımından zengin meyve, sebze, et ürünleri ve tam tahılları tüketmek yerine takviye kullanıyorsanız bu alışkanlığınızı gözden geçirmeniz gerekir. Sağlıklı beslenme düzeninin yerini alacak hiçbir takviye yoktur.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress