• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Vitaminler Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

3 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

 İşte vitaminler hakkında fazla bilinmeyen 10 gerçek.

1)  Isı

Yağ içeren takviyeleri (balık yağı ve omega-3 yağ asitleri gibi) buzdolabında saklayın. Dr. Rashmi Gulati (Patients Medical) “Isı, ışık ve oksijen yağların bozulup, probiyotiklerin ölmesine sebep olur” diye belirtiyor. “Eğer haplarınız bunlardan birine uzun süre maruz kaldıysa, tamamen yararsız hale gelmiştir.”

2)  İlaç Etkileşimi

Eğer aspirin veya doğum kontrol hapı alıyorsanız, C vitamini alımını artırmalısınız. “Sürekli olarak normal veya yüksek dozda aspirin alanlar C vitaminini idrarla kaybederler, bu yüzden daha fazla C vitaminine ihtiyaç duyarlar” diyor Kathi J. Kemper. Östrojen hormonu içeren kontraseptifler de C vitamini düzeyini azaltırlar.

3)  Sentetik mi, Doğal mı?

Folik asite (B9 Vitamini) gelince, sentetik olanı tercih edin. Folik asit özellikle hamilelikte önemi çok artan bir vitamin. Dr. Kerry Neville (Amerika Diyet Birliği Basın Sözcüsü) sentetik folik asitlerin emiliminin doğal kaynaklardakine göre daha kolay olduğunu söylüyor.

4)  B12 Vitamini Faydaları

Eğer fazla et yemiyorsanız, B12 takviyesi almayı düşünebilirsiniz. B12 vitamini folik asidin metabolize edilmesine (metabolize etmek – alınan maddelerin vücutta başka işlemlerde kullanılmak üzere yeni maddelere dönüştürülmesi) yardım eder, sinir sistemini korur ve ana olarak hayvansal gıdalarda bulunur. Nutrition at Your Fingertips (Parmak Ucunuzdaki Besinler) kitabının yazarı Dr. Elisa Zied şöyle söylüyor: “Vejeteryan tipi beslenenler mutlaka B12 vitamini takviyesi almalıdır, çünkü bitkisel kaynaklarda bulunan B12 vitamini formunu vücut genellikle kullanamıyor.”

5)  Dozaj

Her ne kadar vitaminler sizin için iyi olsa da, fazlası her zaman yararlı olmuyor. Örneğin “Aşırı C vitamini alımı ishale sebep oluyor” diyor Dr. Kemper. Diğer vitaminlerin fazla alımı daha büyük bir risk teşkil edebilir. Aşırı A vitamini ve niasin (B3 vitamini) alımı karaciğerde hasara sebep olur.

6)  Demir Bilinçliliği

Eğer demir içeren bir multivitamin takviyesi kullanıyorsanız, her gün veya hafta için sadece tavsiye edilen miktarı almaya dikkat edin. Dr. Gulati “Hamileler, anemi hastaları veya yetersiz beslenenler dışında çoğu insan ekstra demire ihtiyaç duymaz. Ekstra demir, sisteme fazla yük yüklenmesine sebep olur, bu da özellikle erkeklerde karaciğer, kalp ve pakreasta sorunlara sebep olabilir.”

7)  Gıda Eşleştirmesi

A, D, E ve K vitaminleri (yağda çözünen vitaminler) içinde biraz yağ bulunan yiyeceklerle alınmalı. Böylece bunların faydalarını maksimize edebilirsiniz.

8)  Emilim

Bazı ilaçlar alınan vitaminlerin emilimini etkiler, hatta bazıları halihazırda vücudunuzda depolanmış vitaminleri yok eder. Bu yüzden aldığınız ilaçların vitaminlerle etkileşimi noktasında doktorunuza danışın.

9)  Etiket

Vitaminler ilaçtan çok gıda gibi olduğu için, kalite değerleri üründen ürüne değişir. Bu yüzden etiketleri okumaya özen gösterin. Ayrıca güvenilir, doktorunuzun tavsiye ettiği ürünleri alın. Maalesef, olmayan değerlerin yazılması çok karşılaşılan bir sahtekarlık.

10)  Beslenme

Vitaminlerin sigorta poliçesi olmadığını her zaman hatırlayın. Dr. Neville “Birçok insan vitamin hapı alıp, yediklerine yeterince özen göstermiyor” diye uyarıyor. Vitaminler sağlıklı olmanızı sağlayabilir ama normal gıdaların vitamin ve mineral çeşitliliğini sağlayamazlar.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress