• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Von Willebrand Hastalığı: Türleri, Nedenleri ve Belirtileri

20 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Von Willebrand Hastalığının Türleri

Von Willebrand hemofiliden farklı bir kan hastalığıdır. Von Willebrand hastalığının üç türü vardır:

Tip 1
Tip 1 en sık rastlanan Von Willebrand hastalığıdır. Vücudunuzdaki VWF’nin normalden düşük olmasının sonucunda oluşur. Vücudunuzda hala pıhtılaşmayı sağlayacak ufak miktarlarda VWF vardır. Kanama olduğu zamanlarda hafif sorunlar yaşasanız da normal bir hayat yaşayabilirsiniz.
Tip 2
Tip 2 Von Willebrand hastalığınız varsa, VWF seviyeniz normaldir fakat yapısal ya da işlevsel bir sorundan dolayı düzgün bir şekilde çalışmıyordur. Tip 2, kendi içinde alt kategorilere ayrılır:

  • 2A
  • 2B
  • 2M
  • 2N

Tip 3
Tip 3, Von Willebrand hastalıklarının arasında en tehlikeli olanıdır. Bu tip olan hastalarda vücut hiç VWF üretmez. Bunun sonucunda trombositler pıhtılaşmayı sağlayamaz. Bu da hastayı kanama olduğu zamanlarda büyük bir riske sokar.

Von Willebrand Hastalığının Belirtileri

Von Willebrand hastalığınız varsa, belirtileriniz hangi tipini yaşadığınıza göre değişkenlik gösterecektir. Her üç tipte de ortak olarak görülen belirtiler:

  • Vücudun kolayca morarması
  • Aşırı burun kanaması
  • Diş etlerinde kanama
  • Regl dönemlerinde anormal sayılabilecek kadar çok kanama olması
Tip 3, bu hastalığın en ciddi türüdür. Hastalığın bu tipine sahipseniz, vücudunuzda hiç VWF yoktur. Bu yüzden kanamaları kontrol etmeniz çok daha zor olur. Bu hastalık aynı zamanda, eklemlerinizde ve iç organlarınızda iç kanama riskinizi de artırır.

Erkeklerde ve kadınlarda Von Willebrand hastalığı aynı oranda görülür. Kadınlar, regl dönemlerinde, hamilelikte ve doğum sırasında komplikasyonlar geliştireceklerinden daha büyük risk altındadırlar.

Von Willebrand Hastalığının Nedenleri

Genetik mutasyonlar Von Willebrand hastalığına neden olur. Von Willebrand hastalığının hangi tipine sahip olacağınız ebeveynlerinizin birinde ya da ikisinde birden mutasyona uğrayan gen olmasına bağlıdır. Ebeveynlerinizin her ikisinden de mutasyona uğramış gen aldığınız takdirde Tip 3 Von Willebrand hastalığınız olabilir. Ebeveynlerinizden sadece birinden mutasyona uğramış gen alırsanız Tip 1 ya da Tip 2 Von Willebrand hastalığınız olur.

Von Willebrand Hastalığının Teşhisi

Doktorunuz sizin ve ailenizin sağlık geçmişiyle ilgili sorular soracaktır. Ayrıca, anormal morarmalar ya da kanamalar yaşayıp yaşamadığınızı da öğrenmek isteyecektir. Tip 3, bu hastalığın türleri arasında en kolay teşhis edilenidir. Tip 3 Von Willebrand hastalığınız varsa, küçük yaşlardan itibaren ağır kanamalar yaşarsınız.

Doktorunuz VWF seviyelerinizde ve VWF’lerin işleyişindeki anormallikleri test yaparak tespit etmek isteyecektir. Ayrıca, hemofiliye sebep olabilecek pıhtılaşma faktörülerine de bakacaktır. Doktorunuz, trombositlerin işleyişini görmek için de kan testi yapabilir.

Bu testleri yapabilmesi için kanınızın alınması gerekmektedir. Kan alındıktan sonra test için laboratuvara gönderilir. Bu testlerin analiz aşaması uzun süreceğinden sonuçlarınızı iki ya da üç hafta içinde alabilirsiniz.

Von Willebrand Hastalığının Tedavisi

Von Willebrand hastalığınız varsa tedavi planı hangi tipe sahip olduğunuza göre değişkenlik gösterecektir. Doktorunuz farklı tedavi yöntemleri uygulayabilir.

1 Replasmansız Tedavi
Doktorunuz size Tip 1 ve Tip 2A tedavilerinde kullanılan desmopressini (DDAVP) yazabilir. DDAVP, vücudunuzdaki hücrelerden VWF salınımını sağlar. Bu ilacın bilinen yan etkileri arasında baş ağrısı, düşük tansiyon ve kalp atışının hızlanması vardır.
2 Replasman Tedavisi
Doktorunuz, Faktör VIII kullanarakreplasman tedavisini de önerebilir. Faktör VIII, insan plazmasından elde edilen bir protein olup vücudunuzda üretilmeyen ya da düzgün işlemeyen VWF’nin yerini alır.

Replasman tedavileri birbirleriyle aynı değildir. Bu yüzden kafanıza göre değişiklik yapamazsınız. Doktorunuz Tip 2 VonWillebrand hastalığı varsa ve DDAVP’e tolerans gösteremiyorsanız Faktör VIII verecektir. Tip 3 VonWillebrand hastalığınız varsa da doktorunuz Faktör VIII kullanabilir.

Faktör VIII ile yapılan replasman tedavisinin yaygın olarak görülen yan etkileri arasında göğüs sıkışması, kızarıklık ve şişlik vardır.

3 Bölgesel Tedaviler
Kılcal damarların sebep olduğu ufak kanamaları tedavi etmek için doktorunuz fibrin zamkını yaranın üzerine yerleştirebilir. Kanamayı durduracak bu tür ilaçlar ameliyat geçirmeniz gerektiğinde de kullanılır.
4 Diğer İlaç Tedavileri
Aminokaproik asit ve traneksamik asit trombositlerin pıhtı üretmesi için kulllanılan ilaçlardır. Doktorlar bu ilaçları genellikle ameliyata girecek hastalara verirler. Tip 1 Von Willebrand hastalığınız varsa doktorunuz size bu ilacı verebilir. Yaygın olarak görülen yan etkileri arasında bulantı, kusma ve pıhtılaşmayla ilgili komplikasyonlar vardır.

Kullanmamanız Gereken İlaçlar

Von Willebrand hastalığınız varsa kanama riskini artıracak ilaçları kullanmamanız çok önemlidir. aspirin ve nonsteroidalantiinflamatuar ilaçlar kullanmayın.

VonWillebrand Hastalığının Seyri

Tip 1 Von Willebrand hastalığı olan kişilerin çoğu ufak kanama sorunları yaşayarak normal hayatlarına devam ederler. Tip 2 hastalığı olanlarda, hafif ve orta şiddetli kanama riski yüksektir. Enfeksiyon, ameliyat ya da hamilelik gibi durumlarda daha fazla kan kaybı yaşama olasılıkları yükselir. Tip 3 hastalığı olanlarsa, iç kanama gibi ciddi kanama sorunları yaşarlar.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress