
Düşük Yağ Miti
Yağın Bilimi
Rejim yağı tam olarak nedir ve diyetimizde ne tür bir rol oynar?
Yağ insan diyetinin önemli bir parçasıdır. İnsan vücuduna enerji verir ve hayati vitaminlerin emilmesini sağlar. Yağ, protein ve karbonhidrat ile birlikte 3 makro besinden biridir.
Diyete dahil edilen yağın etkileri:
- Enerji sağlama
Yağ insan vücuduna enerji sağlayan en konsantre kaynaktır. Karbonhidrat ve proteinden iki kat fazla enerji verir.
- Vitamin emilmesi
Yağda çözülen vitaminlerin emilmesi vücutta bulunan yağlara bağlıdır. Diyetine yeteri kadar yağ eklemeyen kişilerde önemli vitamin eksiklikleri ortaya çıkar.
- Bilişsel sağlığı destekleme
Omega3 ve 6 yağ asitleri beyin sağlığını fonksiyonlarını desteklemektedir. Bu kritik yağların dengesizliği bilişsel bozukluk sorunlarına ve hastalıklarına yol açmaktadır.
- Hormon düzenleme
Östrojen ve östrojen hormonları kolesterol ile üretilir.
- Cilt sağlığına yardım etmek
Yağ cilt sağlığında önemli bir rol oynar, nemlendirici ve iltihaplanma karşıtı özellik sağlayarak hücre zarını destekler.
İyi Yağ vs. Kötü Yağ
Bütün yağlar aynı şekilde üretilmez. Mitlerde geçen yağın kötülenmesi çürütülmüş olsa da iyi ve kötü yağ arasındaki farkı bilmek önemlidir.
Yağlar 3 ana gruba ayrılabilir:
- Doymuş yağlar oda sıcaklığında katıdır
- Doymamış yağlar oda sıcaklığında sıvıdır
- Trans yağlar ise yapay olarak üretilen ve işlenmiş ürünlerde bulunan yağlardır
Trans yağlar en kötü olanlarıdır. FDA 2018 yılının haziran ayında trans yağların ürünlerde kullanımını yasaklamıştır. Bu tarihten önce üretilen ürünlerde ise kuralın uygulanması en geç 2020 yılında uygulamaya konulacaktır.
Doymamış yağlar ise iyi olarak tanımlanır ve bu durumda doymuş yağın kötü olmasını beklersiniz ancak bu o kadar basit değildir.
- İyi “doymamış” yağlar
Bu yağlar genel olarak balıklardan, fındıktan ve tohumlardan üretilen yağlardır. Bu yağlar kolesterolü ve kalp hastalığı riskini azaltma gibi etkiler göstermiştir.
- Kötü “doymuş” yağlar
Bu yağların iyi ve kötü olmaları siyah ve beyaz kadar keskin değildir. Doymuş yağların genel kaynakları; tam yağlı süt, kırmızı et, peynir ve Hindistan cevizi yağıdır.
Doymuş yağlar ile kalp hastalıkları arasındaki bağlantı birden fazla araştırma tarafından çürütülmüştür. Ancak unutulmaması gereken şey doymuş yağlar ortalama bir düzeyde tüketilmelidir ve doymamış yağların daha sağlıklı oldukları kanıtlanmıştır.
İyi Yağların Kötüye Dönüşmesi
Bu savaş başladığı zaman yüksek yağ içeren yiyecekler “daha sağlıklı” olan alternatif ve daha fazla işlenmiş, düşük yağlı karşıtları ile değiştirildiler.
“İyi” olduğunu düşündüğümüz bazı “kötü” yiyecekler:
- Az yağlı süt
Az yağlı sütün tam yağlı süte oranla daha iyi olduğu söylendi. Ancak yapılan araştırmalar tam yağlı sütün Obezite riskini düşürdüğü ve şeker hatalığı riskini azalttığı gözlemlenmiştir.
- Margarin
Tereyağının kötü olduğu söylendiğinde hepimiz bir sonraki en iyi şey olan margarine yöneldik.
Sebzeden yapılıyorsa sağlıklıdır, değil mi? Pek öyle değil. Margarin gibi sebzeden üretilen yağlar genel olarak trans yağ içerirler.
- Yüksek omega6 içeren sebze yağı
Bu yağlara, soya fasulyesi yağı, mısır, pamuk çekirdeği yağı, kanola ve ay çiçeği yağı da dahildir. Omega3 ve 6 yağlarının dengesiz olması sonucu kronik iltihaplanma, kalp hastalıkları ve Obezite sorunu riski artmaktadır.
Kötüden İyiye Dönen Yağlar
- Tam yağlı süt
Yarım yağlı sütler hakkında yanlış bilinen doğruların çürütülmesi ve daha az katkı maddesi içermesi ile tam yağlı sütler aklanmıştır. Tam yağlı sütlerin Obezite ve şeker hastalığı riskini azaltmaktadır. Organik markaların kullanılması ise daha sağlıklıdır.
- Avokado
Yiyecek ve yağ formlarının ikisinde de avokado içerdiği, vitamin, potasyum, lif ve yağ asitleri ile kalp sağlığına yardım etmektedir.
- İç ve kuyruk yağı
Kemik suyu sadece çorba değildir. Buz çubuğu haline getirildiğini ya da doğrudan içildiğini görmüşsünüzdür. Bunun nedeni ise kemik suyunun kolajen açısından zengin olması ve iltihaplanma karşıtı özelliğidir.
- Tam yağlı yoğurt
Tıpkı sütte olduğu gibi yoğurtta da tam yağlı olan ürünlere uzanmak daha yararlıdır. Tam yağlı kefir yoğurtları keçi sütünden yapılır ve çok sayıda Probiyotik içerir.
- Peynir
Eğer peynirsiz bir hayat düşünemiyorsanız yalnız değilsiniz. Organik peynirleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın