
Yapay Tükürük Nedir?
Yapay tükürük birçok yapıda olabilir:
- Ağız spreyleri
- Gargara
- Jel
- Temizleme bezi
- Suda çözünen tabletler
Yapay tükürüğün bileşenleri markasına ve türüne göre değişkenlik gösterse de genellikle su ve şu bileşenleri içerirler:
1 Karboksimetil selüloz
2 Gliserin
3 Mineraller
4 Ksilitol
5 Diğer Bileşenler
Nasıl Kullanılır?
Yapay tükürük, ağzı geçici olarak nemlendirip kayganlaştıran ve ağızda kronik ağız kuruluğu yüzünden oluşabilecek mekanik travmalara karşı koruyucu bir film oluşturan, tükürük yerine kullanılan bir üründür.
Ağız kuruluğu, ağız kokusu ya da ağızda yapışkan bir his varsa, bu belirtileri yok etmek için kullanılır.
Doktorunuz yapay tükürük kullanımını ağrı kesici ilaçlar ya da kemoterapi gibi başka tedavilere ek olarak kullanabilir. Ağız kuruluğuna sebep olan diyabet, Alzheimer ve Sjögren Sendromu gibi hastalıklardan dolayı da yapay tükürük kullanmanızı tavsiye edebilir.
Ağız Kuruluğunu Rahatlatacak Yöntemler
Ağız kuruluğu, tükürük bezleri yeterli miktarda tükürük üretimi yapamayıp ağzı nemlendiremediğinde ortaya çıkar. Bu durumun oluşmasında çok sayıda etken vardır.
1) İlaçlar
Reçeteli ve reçetesiz birçok ilaç ağız kuruluğuna sebep olabilir. Bunlar arasında en sık kullanılan ve ağız kuruluğuna sebep olan ilaçlar, tansiyon ilacı, depresyon ve anksiyete ilaçları, kan toplanması ve alerji ilaçlarıdır. Ağrı kesici ve kas gevşeticiler de ağız kuruluğuna sebep olduğu bilinen ilaçlar arasındadır.
2) Kanser Tedavisi
Kemoterapi ilaçları tükürük bezi üretimini azaltır. Başı ve boynu etkileyen radyasyon tedavileri, dozuna ve kullanıldığı bölgeye bağlı olarak tükürük bezlerinize zarar vererek, tükürük oluşumunu geçici ya da kalıcı bir şekilde engelleyebilir.
3) Sağlık Sorunları
Diyabet, Alzheimer, kalp krizi, HIV ve Sjögrensendromu gibi rahatsızlıklar da ağız kuruluğuna sebep olabilir.
4) Yaşlanma
Yaşlanmayla birlikte oluşan değişiklikler ağız kuruluğuna sebep olabilir. Bu değişiklikler sağlık sorunlarına, yetersiz beslenmeye, bazı ilaçların kullanımına ve vücudun bu ilaçları nasıl işlediğine de bağlı olabilir.
5) Sinir Hasarı
Başınızda ya da boynunuzda bir kaza ya da ameliyat sonrası oluşan sinir hasarı, tükürük oluşumuna zarar verebilir.
6) Sigara, Alkol ve Uyuşturucu Kullanımı
Sigara içmek ya da tütün çiğnemek, alkol tüketmek ya da esrar, metamfetamin gibi uyuşturucuları kullanmak da dişlerinize zarar verir ve ağız kuruluğuna sebep olur.
Yapay tükürük kullanmak ağız kuruluğunun bir tedavisi değildir ama belirtileri azaltarak geçici bir çözüm sunabilir. Yapay tükürüğün ortadan kaldırmanıza yardımcı olacağı durumlar:
- Ağız kuruluğu ya da ağızda yapışkan bir his olması
- Yoğun ya da lifli tükürük
- Ağız kokusu
- Dilde kuruluk
- Boğazın kuruması
- Ses kısıklığı
- Dudakların çatlaması
- Çiğnemede, yutmada ve konuşmada zorluk
- Tat alma duyusunun azalması
- Takma diş takarken zorlanma
Yapay Tükürüğün Yapmayacağı Şeyler
Yapay tükürük ürünleri, kısa süreli rahatlama sağlayarak ağız kuruluğunu geçirir. Ancak, şu anda bu sorunları tamamen ortadan kaldıracak doğal tükürüğün birebir kopyası olacak bir ürün bulunmamaktadır.
Ağız kuruluğu tedavisinde yapay tükürük kullanacaksanız, kişisel ihtiyaçlarınıza göre birçok ürünü deneyerek size en uygun olanı bulmalısınız. Ağız temizliğine önem vererek, ağız kuruluğuna sebep olacak durumları ortadan kaldırmanız çok önemli.
Doktora Ne Zaman Görünmelisiniz?
Sağlık sorununuzun neden kaynaklandığını anlayıp, tükürük bezlerinizin durumunu öğrenebilmek için kan ve görüntüleme testleri de yapılabilir.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın