
Kabuk Kaldırmak Kötü Mü?
Yara kabukları önemli görünmüyor olabilir ancak bu kabuklar yaraları enfeksiyonlardan korumada hayati öneme sahiptir. Yara kabuğunun altına vücudunuz yarayı ve damarları iyileştiriyor. Kabuğun altında kalan alan yüksek oranda antikor içerir. Ayrıca hala yarada bulunan kan ve ölü hücreleri çıkartırlar.
Dermatillomania Nedir?
Dermatillomania zaman zaman deri kaldırma rahatsızlığı ya da deri sıyırma bozukluğudur.
Ana hedef noktaları:
- Tırnaklar
- Üst deri
- Akne ve diğer tümsekler
- Saç derisi
- Yara kabuğu
Dermatillomania olan kişiler aşırı kaygı ve stres hissederler ve bu durumu ancak yara kabuklarını kaldırarak azaltabilirler. Pek çok kişi için bu kaldırma işlemi büyük memnuniyet keyif sağlamaktadır.
Aklınızda bulundurmanız gereken şey kabuk kaldırma işlemi her zaman bilinçli değildir.
Zamanla kabuk kaldırma başka yaralara yol açar ve kişi için daha fazla hedef oluşturur. Bu durum bir kısır döngüye yol açar.
Dermatillomania Olduğumu Nasıl Anlarım?
- Eğer zaman zaman oluşan kabuk kaldırma arzunuz oluşuyorsa bu kesin olarak dermatillomania olduğunuz anlamına gelmez. Ancak kabuk kaldırmayı bırakmak istiyorsanız ve bilinçsiz bir şekilde kendinizi durduramıyorsanız bu hastalığa sahip olduğunuz anlamına gelmektedir.
- Bir daha ki sefer kendinizi yara kabuğu kaldırmak isterken bulursanız, durumunuzu değerlendirin. Stresli ya da kaygılı hissediyor musunuz? Kabuk kaldırırken nasıl hissediyorsunuz? Peki ya sonrasında?
- Bu bulgularınızı not edin eğer kabuk kaldırma arzunuz genellikle bir stres ya da kaygı ile birlikte geliyorsa dermatillomania durumunuz kesinleşmiş olur.
Dermatillomania Nasıl Tedavi Edilir
1.Kabuk kaldırma arzunuz artarsa yapabilecekleriniz
2.Arzunuzu azaltmak içi yapabilecekleriniz:
Doktora Gitmeli Miyim?
Yukarıdaki metotlar herkes için işe yaramaz. Eğer kendinizi durdurmakta zorlanıyorsanız bir terapistten yardım alabilirsiniz. Pek çok kişi bilişsel davranış terapisinden yararlanmaktadır. Bu terapi kişinin davranışlarını değiştirebilmektedir.
Ayrıca ilaç kullanmak için doktorunuzdan randevu alabilirsiniz.
Eğer tedavinin maddi yükünden çekiniyorsanız düşük ücretle tedavi imkânı sağlayan üniversiteleri tercih edebilirsiniz. Bu üniversiteler lisans öğrencileri ile düşük maliyetli terapi seansları sağlamaktadır.
Enfeksiyon belirtileri:
- Kızarıklık ve enfeksiyon
- Su toplama
- Yaradan sıvı ya da iltihap akması
- Yara çevresinde sarı renkli kabuk
- 10 gün içerisinde iyileşmeye başlamayan yara
Acil yardım gerektiren durumlar:
- Yaranın çevresindeki derinin sıcak olması
- Ateş ve soğuk terleme
- Yaraya yakın kırmızı iz
Yaralardan Nasıl Kurtulurum
Yaraları tamamen kaldırmak zor olabilir. Ancak azalması için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.
Yaranın oluşmaya başladığını fark ederseniz üzerine günlük olarak silikon jel koyabilirsiniz. Etkilerini hemen görmezseniz cesaretiniz kırılmasın. Bazı kişiler bir ay kullanmalarına rağmen etkilerini görememektedir ve bütün yaralar için işe yaradığı henüz kanıtlanmamıştır.
Ayrıca bir dermatolog ile lazer terapisini konuşabilirsiniz. Ayrıca bilmeniz gereken şey yaranın kalıcı olup olmadığı 6 aya kadar belli olmaz.
Bir cevap yazın