• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Yarık Damak ve Dudak

22 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Yarık Damak ve Dudak Belirtileri

Çoğu durumda, dudaktaki bir yarığın özelliği olan bölünme, kusurun en belirgin işaretidir. Beslenirken süt bebeğinizin burnundan çıkabilir; çünkü ağız ile burun arasındaki bariyer anormaldir. Yarık olan çocukların, eksik diş veya ekstra diş gibi diş problemleri olması da mümkündür.

Yarık damak, sık sık orta kulak enfeksiyonlarını ve çocuğunuzun östaki tüpleriyle ilgili problemlerini tetikleyebilir. Bu tüpler sıvının kulaklardan boşaltılmasına yardımcı olur ve kulak zarının her iki tarafındaki basınç miktarının eşit olduğundan emin olmaktan sorumludur. Çocuğunuz kulak enfeksiyonlarında sorun yaşıyorsa ve östaki tüpleri doğru şekilde boşalmazsa, işitme kaybı oluşabilir.

Çocuğunuzun konuşma konusunda da sorunları olabilir. Bu yarık damak durumlarında, yarık dudaktan daha yaygındır. Yarıkların neden olduğu konuşma problemleri genellikle seste bir nazal kalitesi ile karakterize edilir.

Yarık Damak ve Dudak Nedenleri

⇒Yarık damak ve dudak nedeni bilinmemektedir, ancak doktorlar kusurların hem genetik hem de çevresel faktörler nedeniyle meydana geldiğine inanmaktadır. Genetik, ebeveynlerden biri veya her ikisi de yarık damak veya dudak yapmayı daha olası kılan bir gen geçerse, yarık gelişiminde rol oynayabilir.

⇒Hamileliğiniz sırasında yaptıklarınız, çocuğunuzun yarık damak veya dudak sahibi olma olasılığını da artırabilir. Bilim adamlarının yarıkların gelişmesine neden olabileceğine inandıkları faktörler şunlardır:

  • Sigara içmek
  • Alkol içmek
  • Yasadışı uyuşturucu kullanmak
  • Diyabetik olmak
  • Folik asit gibi yeterli doğum öncesi vitamin almamak

⇒Yarık izole bir doğum kusuru olarak veya her ikisi de genetik malformasyon bozuklukları olan van der Woude sendromu veya velokardiofasiyal sendrom gibi daha büyük bir genetik sendromun parçası olarak ortaya çıkabilir.

Yarık Damak ve Dudak Tanısı

⇒Bebeğiniz hala rahim içindeyken ultrason kullanmak suretiyle yarık damak ve dudak tanısı koymak mümkündür. Ultrason, bebeğinizin karnınızın görüntüsünü oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır.

⇒Doktorunuz, bebeğinizin rahim içindeyken yarık damak veya dudağı olduğunu keşfederse, van der Woude sendromu gibi diğer genetik anormallikler için bebeğinizi çevreleyen amniyotik sıvının bir kısmını çıkarmak isteyebilir.

Yarık Damak ve Dudak Tedavisi

Çocuğunuzun yarık damak veya dudağının tedavisi durumun ciddiyetine bağlı olacaktır. Tedavi genellikle açıklığı kapatmak ve yüzünü yeniden yapılandırmak için birkaç ameliyatı içerir.

Bir uzman ekibi sizinle ve çocuğunuzla birlikte çalışabilir. Örneğin, çocuğunuz yarıklarından dolayı konuşma konusunda sorun yaşıyorsa, bir konuşma patoloğu ile çalışabilir. Çocuğunuzun ekibi ayrıca bir plastik cerrah, bir oral cerrah veya bir ortodontist içerebilir.

1.Ameliyat
Yarık damak veya dudak onarımı ameliyatı çocuğunuzun ilk yılında idealdir. Bununla birlikte, çocuğunuzun genç yaşlarına ek rekonstrüktif ameliyatlar gerekebilir.

2.Yarık dudak
Bebeğinizin yarık dudağını 10 hafta ile 1 yaş arasındayken onarmanız önerilir. Çocuğunuzun özellikle geniş bir yarık sahibi olması durumunda çocuğunuzun doktoru, bir cerrahın onarımını gerçekleştirene kadar yarıkları geçici olarak dikmeyi içeren bir dudak adezyonu yapmak isteyebilir. Ameliyat sırasında çocuğunuz anestezi altına alınacak ve bir cerrah dudakları daha geniş hale getirmek ve boşluğu kapatmak için yarık ağzın her iki tarafından da doku ve cilt kullanacak.

3.Yarık damak
Doktorlar genellikle bir çocuk 6-18 aylıkken yarık damakları onarmak için ameliyat yapar. Ameliyat sırasında, damağın iki tarafındaki kaslar ve doku, yarıkları kapatmak için birbirine bağlanır.

Çocuğunuzun Doğum Kusuruyla Baş Etme

Çocuğunuzun tedavi ekibine, doğum kusurları olan çocukların aileleri için bölgenizdeki destek gruplarını sorun. Çocuğunuzla açıkça iletişim kurun ve kusurlarıyla tanımlanmadıklarını bilmelerini sağlayarak özgüvenlerini geliştirmelerine yardımcı olun.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress