• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Yoga, KOAH Belirtilerini Hafifletir mi?

20 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Yoga Ve Koah

→Yoga, KOAH’sı olan herkes için mükemmel bir egzersizdir. Düşük yoğunluklu olması hastalara hem duygusal hem de fiziksel anlamda yardımcı olacaktır.

Yoganın sağlayacağı faydalar arasında şunlar bulunur:

  • Tansiyonun düşmesi
  • Rahatlama duygusunun ve kendine güvenin artması
  • Stresin ve anksiyetenin azalması
  • Formun güçlenmesi

→Yoga, vücudun ve zihnin bir arada çalıştırıldığı bir egzersizdir. Kökeni Doğu felsefesine dayansa da yoga dersi almak için manevi veya dini inançlara ihtiyacınız yoktur. Yoga; formda kalmanıza, esnek olmanıza ve rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

→Sağlık sorunları teşhisi konan kişilere çeşitli dersler önerilmektedir. Ancak bu derslerin çoğunda yoganın sağlayacağı manevi fayda bulunmaz. Yoganın manevi yönünden faydalanacağınızı düşünüyorsanız buna yönelik bir ders bulmanız gerekecektir.

→Yoga egzersizleri; fiziksel duruşlar yani asanalar ve pranayama olarak da bilinen nefes alma teknikleri olmak üzere temel olarak iki kısımdan oluşur. Meditasyon ve rahatlama, yoganın esas kısımlarını oluşturmaktadır.

1 Fiziksel Duruş
Yogada asanaları yani fiziksel duruşları yapmak vücudun genel formunu geliştirir.

Yoganın geliştireceği şeyler arasında şunlar bulunur:

  • Hareket kabiliyeti
  • Denge
  • Esneklik
  • Güç

Bu duruşları yapmak enerji seviyenizi artıracak ve zihninizdeki endişelerin silinmesine yardım edecektir.

2 Nefes Alma Teknikleri
Nefes alma teknikleri yani pranayamalar nefes alıp vermenizi kontrol ederken akciğerlerinizi tam kapasitede nasıl kullanacağınızı öğretir. Bu yüzden, KOAH’sı olan kişiler için çok önemli bir egzersizdir. Yogada asanalar yapılırken nefes alma egzersizleri yapılabileceği gibi asanalar olmadan da nefes egzersizleri yapılabilir.

Yoganın KOAH Üzerindeki Faydaları

→KOAH’sı olan kişiler için yoga derslerinde, yoganın modifiye edilmiş bir versiyonu öğretilir. Bu yüzden, karmaşık duruşlarla vücudunuzu zorlayacağınızı düşünerek endişelenmeyin. Bu dersler hastalığı yaşayan kişilerin sağlık ihtiyaçları göz önünde bulundurularak özel olarak tasarlanmıştır ve size nazik, kolay ve etkili bir şekilde sağlığınızı ve duygularınızı kontrol altına almanız konusunda yardımcı olur.

→Hafif esneme egzersizleri formunuza ve esnekliğinize katkıda bulunurken nefes alma egzersizleri de nefessiz kalma ataklarını kendinize güvenerek kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır. Öğreneceğiniz teknikleri evde tekrar etmeniz de son derece kolaydır.

1 Egzersiz Yapmanın Kolay Bir Yolu
Yoga, ayakta ve otururken yapılan ancak genellikle sabit durulan hareketlerden oluşan bir egzersiz türüdür. Asanalar esnekliği teşvik ederken aynı zamanda fiziksel kuvveti de artırır. Bu ise egzersizlere karşı toleransınızı artırır.
2 Gelişmiş Nefes Alma Teknikleri
Pranayama nefes alma teknikleri, solunum kaslarınızı güçlendirerek nefessiz kaldığınız zaman bu durumu kontrol altına almanıza yardımcı olur.
3 Stresi ve Kaygıyı Azaltmak için Rahatlama Teknikleri
Yoga, nefes alma ve meditasyon teknikleri ile derin bir rahatlama sağlar. Bu durum ise gerilimin ve stresin uzaklaşmasına yardımcı olur.
4 Sosyal Etkileşim
Yoga dersinde sizin gibi KOAH’sı olan insanlarla eğlenerek sosyalleşebilirsiniz. Ayrıca, bu durum sizinle aynı sorunu yaşayan insanlarla bağ kurmak için bir fırsat oluşturur. Düzenli olarak başkalarıyla vakit geçirmeniz, duygu durumunuzu düzeltir ve yalnızlık hissinden kurtulmanızı sağlar.
5 Sigarayı Bırakmanıza Yardımcı Olur
Amerikan Akciğer Derneği, yoganın sigarayı bırakmaktan kaynaklanan stresi azaltmaya yardımcı olduğunu belirtmektedir.

KOAH için Yoga Asanaları

→Herhangi bir egzersize başlamadan önce her zaman doktorunuza danışmalısınız. Yoga eğitmeninizin yeterli becerilere sahip olup olmadığını ve KOAH’sı olan bir kişinin ihtiyaçlarını anlayıp anlamayacağını değerlendirin.

→İyi bir yoga eğitmeni, yoga egzersizi sırasında nasıl doğru bir şekilde nefes alacağınızı gösterecektir. Yazımızın devamında anlattığımız yoga duruşları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan kişilerin güçlenmesine ve esneklik kazanmasına yardım edebilir:

1) Dağ Duruşu

*Bu pozda ayakta dik bir şekilde durup göğsünüzü açmanız gerekiyor. Kollarınızı yukarı kaldırabileceğiniz gibi yana doğru uzatabilirsiniz.

2) Ayakta Köprü

*Bu poz, göğsünüzdeki kasları açmanıza yardımcı olur ancak kas zorlanmalarını ve nefes kesilmesini engellemek için çok dikkatli bir şekilde yapılması gerekir.

3) Oturarak Öne Eğilme 

Bu hareketler solunum sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur.

 4) Yana Yoğun Esneme

*Bu esneme, diyaframınızı güçlendirirken kaburga kemiklerinizdeki esnekliği geliştirecektir.

→Güç kazanmanızı ve esnekliğinizi artırmanızı sağlayacak KOAH’ya uygun pek çok asana vardır. Yogayı tanınmış ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak birinden öğrenmeniz son derece önemlidir.

KOAH için Yoga Nefes Alma Egzersizleri

→Yogiler, kana daha fazla oksijen girmesi ve hayati enerjiyi kontrol altına almaya yardımcı olmak için doğru nefes alınması gerektiğine inanmaktadır. Bunu yapmanız zihninizi sakinleştirmenize yardımcı olur.

→Ağzı büzerek ve diyaframdan nefes almak, kökleri yogaya dayanan iki farklı nefes alma tekniğidir. Bu teknikler genellikle KOAH’sı olan kişilere akciğer rehabilitasyonunun bir parçası olarak öğretilir. KOAH’sı olan kişiler için bir başka faydalı teknik, karından nefes almadır.

Bu teknik şu şekilde yapılır:

  1. Nefes alın, midenizin genişlemesine izin verin.
  2. Nefes verirken mide kaslarınızı kasın ve midenizi içe doğru bastırın.
  3. Nefes verirken alt karın kaslarınızı ve kaburganızı sıkıştırın. Böylece diyaframınızı yükselterek akciğerlerinizdeki havanın tamamını boşaltabilirsiniz. Bu durum ise daha derin nefes almanızı sağlar.

Güvenlik için Öneriler

→Yoga, genellikle güvenli bir egzersiz olsa da bu durumu sağlamak için önlem aldığınızdan emin olun.

1 Önce Doktorunuza Danışın
Herhangi bir programa başlamadan önce sağlık uzmanınıza danışın. Yaşadığınız yerde yoga dersleri olup olmadığını doktorunuza sorabilir veya kendiniz araştırabilirsiniz.
2 Eğitmenin Güvenilirliğini Sorgulayın
Derse başlamadan önce yoga eğitmeninin güvenilirliğini sorgulayın. Sağlık durumunuzla ve ihtiyaçlarınızla ilgili eğitmeninizi bilgilendirin.
3 Bazı Duruşları Yapmayın
Diyaframa baskı oluşturup nefes almanızı engelleyebilecek çocuk duruşu ya da saban duruşu gibi duruşlardan uzak durun. KOAH’sı olan kişiler için hangi asanaların uygun olacağını doktorunuza danışın.
4 İnhalerınızı Yakınınızda Bulundurun
İnhalerınızı veya oksijen tüpünüzü yoga veya herhangi bir egzersiz yaparken yakınınızda bulundurun.
5 Nefesiniz Kesilirse Durun
Yoga yaparken nefes darlığı yaşıyorsanız anında egzersizi bırakın. Tekrar başlayacak kadar iyi hissedene dek meditasyon yapın veya dinlenin.

Uzmanlar Ne Diyor?

→Yoganın, KOAH’sı olan kişiler üzerindeki etkisini inceleyen, 2012 yılında yapılan ve 33 kişinin katıldığı bir çalışmada KOAH vakaları belgelenmiştir. Katılımcılara, yoga eğitmeni tarafından bir saat boyunca haftada üç gün altı hafta boyunca yoga duruşları, nefes alma teknikleri ve meditasyon öğretilmiştir. Bu eğitimi alan hastaların tamamı hayat kalitelerinde gelişme olduğu belirtmiş ve katılımcıların akciğer fonksiyon testlerinde düzelmeler görülmüştür.

Soru: 

KOAH’sı olan kişilerin yapabileceği diğer egzersiz türleri nelerdir?

Cevap:

KOAH’sı olan kişiler düzenli olarak esneme, yürüyüş, üst vücudu güçlendirici hareketler ve merdiven çıkma gibi egzersizler yapabilirler. KOAH’nın şiddetine ve sizin fiziksel durumunuza bağlı olarak hafif tempolu koşu, bisiklet ya da zorlu olmayan sporlar yapılabilir. Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın.
Natalie Butler
Natalie Butler
Beslenme Uzmanı

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress