
Depresyon ve Yorgunluk Arasındaki Farklar
→Bu iki durum arasındaki fark, kronik yorgunluk sendromunun fiziksel bir bozukluk, depresyonun ise bir akıl sağlığı sorunu olmasından gelir. Bazen bu iki durum birbirleriyle çakışabilir.
Depresyonun belirtileri arasında şunlar bulunur:
Depresyonla birlikte fiziksel belirtiler de yaşanabilir.
Ayrıca, uykuya dalmada ya da gece boyunca uyumada zorlanma yaşanacağından yorgunluk görülebilir.
→Depresyon ve kronik yorgunluk sendromu günlük aktiviteler konusunda kişileri farklı şekillerde etkiler. Depresyonu olan kişiler genellikle yorgun hissederler ve işin ne kadar çaba sarf ettireceği önem göstermeksizin bu kişiler herhangi bir işi yapmaya karşı hevesli değillerdir. Kronik yorgunluk sendromu olan kişiler ise bir şeyler yapmak isteler de bu işleri yapmak için çok yorgun olurlar.
→Her iki durumun da teşhis edilmesi için doktorunuz benzer belirtilere neden olan diğer hastalıkları eleme yoluna gidecektir. Doktorunuz depresyonunuzun olduğunu düşünüyorsa değerlendirme yapması için sizi bir akıl sağlığı uzmanına yönlendirebilir.
Talihsiz Bağlantı
→Ne yazık ki, kronik yorgunluğu olan kişiler bazen depresyonda olabilirler. Depresyon, kronik yorgunluğa neden olmasa da kesinlikle yorgunluğu artıracaktır.
→Kronik yorgunluğu olan pek çok kişide insomnia ya da uyku apnesi gibi uyku bozuklukları görülebilir. Bu durumlar genellikle kişinin gece iyi dinlenmesine engel olacağından yorgunluğu daha kötü bir hâle getirir. İnsanlar yorgun olduklarında, günlük işlerini yapmak için gerekli motivasyonu ve enerjiyi bulamazlar. Kısa mesafede bir yeri yürümek bile maraton koşmak gibi hissettirebilir. Herhangi bir şeyi yapmak için isteğin azalması, kişinin depresyon yaşama riskini artıracaktır.
→Yorgunluk, depresyonu kötüleştirebilir. Depresyonu olan kişiler genellikle çok yorgun hissederler ve herhangi bir aktiviteye katılmak istemezler.
Depresyonun ve Kronik Yorgunluğun Teşhis Edilmesi
→Depresyon teşhisinin konması için doktorunuz sağlık geçmişinizi sorgulayıp, depresyonu ölçmek için bir anket doldurmanızı isteyecektir. Doktorunuz, kan tahlili ya da röntgen gibi başka testlerden faydalanıp bu belirtilere başka sorunların neden olmadığını anlamaya çalışabilir.
→Kronik yorgunluk sendromu teşhis edilmeden önce doktorunuz benzer belirtilere neden olan diğer hastalıkları elemek için birçok test yapacaktır. Bu hastalıklar arasında huzursuz bacak sendromu, diyabet ve depresyon olabilir.
Depresyonun ve Kronik Yorgunluğun Tedavisi
→Terapi ve danışmanlık almak, depresyonu tedavi edebilir. Depresyon, bazı ilaçlarla da tedavi edilebilir. Bu ilaçlar arasında antidepresanlar, antipsikotikler ve duygu durum sabitleyiciler bulunmaktadır.
→Antidepresan kullanmak bazen kronik yorgunluk belirtilerini daha da kötüleştirebilir. Bu yüzden, doktorunuzun herhangi bir ilaç vermeden önce kronik yorgunluk ve depresyon için sizi düzgün bir şekilde muayene etmesi gerekir. Kronik yorgunluk sendromu, depresyon ya da her iki durum için de pek çok tedavi kullanılabilir.
Bu tedavi yöntemleri arasında şunlar bulunur:
- Derin nefes alma egzersizleri
- Masaj
- Esneme
- Tai chi
- Yoga
→Depresyonu ve kronik yorgunluk sendromu olan kişiler iyi uyku alışkanlıklarını da edinmelidirler.
Bu adımları atmak, daha uzun ve derin uyumanıza yardımcı olabilir:
- Her akşam yatağa aynı saatte girin.
- Uyumanıza yardımcı olacak karanlık, sessiz ve serin bir odanız olsun.
- Uzun kestirmeler yapmayın, kestirmeleri 20 dakika ile sınırlandırın.
- Kafein, alkol ya da tütün gibi iyi uyumanızı engelleyecek yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
- Yatmadan önceki 4 saat içinde egzersiz yapmayın.
Doktora Ne Zaman Görünmelisiniz?
→Uzun süredir yorgunluk yaşıyorsanız ya da depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız doktorunuzla görüşün. Hem kronik yorgunluk sendromu, hem de depresyon kişisel hayatınızı ve iş hayatınızı olumsuz etkileyecektir. İyi haberse her iki durumun da doğru tedavi ile düzeltilebileceğidir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın