• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Yüksek Fonksiyonlu Otizm Nedir? Tedavisi Var mıdır?

25 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Yüksek fonksiyonlu otizm, tıbbi bir teşhis değildir. Bu durum genellikle okuyabilen, yazabilen, konuşabilen ve bir yardımcıya ihtiyaç duymadan günlük işlerini yapabilen otizm spektrum bozukluğu yaşayan kişileri ifade etmek için kullanılır.

Otizm, sosyal etkileşime ve iletişime girme konusunda zorlukların yaşandığı nörolojik bir bozukluktur. Belirtileri hafif ya da ciddi olabilir. Bu yüzden, otizme artık otizm spektrum bozukluğu denmektedir. Yüksek fonksiyonlu otizm, genellikle bu spektrumdaki hafif belirtileri yaşayan kişiler için kullanılmaktadır.

Yüksek Fonksiyonlu Otizm, Asperger Sendromundan Farklı mı?

Yakın zamana kadar Asperger sendromu yaşayan kişilerin farklı bir rahatsızlık yaşadığı düşünülmekteydi. Asperger sendromu tanısı konulan kişiler, konuşmalarında, bilişsel gelişimlerinde, yaşlarına uygun becerileri yapmalarında, uyum sağlamalarında ve çevreye dair merak duygularında bir sorun olmamasına rağmen otizm benzeri pek çok belirti yaşamaktadır. Bu belirtiler çok daha hafiftir ve günlük hayatlarını etkilemeyecek şekildedir.

Bazı kişiler, bu iki durumun aynı şey olduğunu düşünse de yüksek fonksiyonlu otizm resmi olarak tanınan bir hastalık değildir. Otizmin ciddiyeti kriterlere bakılarak ve diğer hastalıklar elenerek ortaya konulur.

Otizmin Seviyeleri

Belirtilerin kıyaslanabilmesi ve teşhisin konulabilmesi için bir manuel bulunmaktadır. Bu manuelin en yeni versiyonu DMS-5’tir ve 2013 yılında yayınlanmıştır. Bu versiyonda otizmle alakalı tüm hastalıklar, otizm spektrum bozukluğu altında bir araya getirilmiştir.

Bugün, otizm spektrum bozukluğu ciddiyetine göre üç seviyeye ayrılmıştır:

1. Seviye

Bu seviye, otizm spektrum bozukluğundaki en hafif seviyedir. Bu seviyedeki kişiler genellikle işlerine, okullarına ya da ilişkilerine engel olmayan hafif belirtiler yaşarlar. Bu yüzden çoğu kişi bu seviyeye yüksek fonksiyonlu otizm veya Asperger sendromu demektedir.

2. Seviye

Bu seviyedeki kişilerin konuşma terapisi ve sosyal becerileri artırma eğitimleri gibi desteklere daha fazla ihtiyaçları vardır.

3. Seviye

Otizm spektrum bozukluğundaki en ciddi seviye 3. seviyedir. Bu seviyedeki insanların daha fazla desteğe, tam zamanlı yardımcıya ve bazı durumlarda yoğun terapilere ihtiyaçları vardır.

Otizm Spektrum Bozukluğunda Seviyelere Nasıl Karar Verilir?

Otizm spektrum bozukluğunda seviyelere karar vermek için tek bir test yoktur. Otizmin seviyesinin anlaşılabilmesi için doktorun ve psikoloğun hastayla uzun konuşmalar yaparak hastayla ilgili bazı durumları anlamaları gerekmektedir. Bu durumlar:

  • Sözel ve duygusal gelişim
  • Sosyal ve duygusal yetenekler
  • Sözel olmayan iletişim becerileri

Ayrıca, kişinin başkalarıyla anlamlı bir ilişki sürdürebileceğini de ölçmeye çalışırlar.

Otizm spektrum bozukluğu, 18 aylıkken bile teşhis edilebilir bir durumdur. Ancak çoğu çocukta ve yetişkinlerde çok daha sonrasına kadar teşhis edilemeyebilir. İlerleyen yaşlarda teşhisin konulması tedaviyi daha da zorlaştıracaktır. Çocuğunuzda veya kendinizde otizm spektrum bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden doktorla görüşmelisiniz.

Farklı Seviyeler Nasıl Tedavi Edilir?

Otizm spektrum bozukluğunun farklı seviyelerinin tedavi edilmesi için standartlaştırılmış tedavi önerileri bulunmamaktadır. Tedavi, kişinin yaşadığı benzersiz belirtilere göre değişiklik gösterecektir. Otizm spektrum bozukluğunun farklı seviyelerini yaşayan kişiler aynı tür tedaviler alsalar da 2. ve 3. seviyedeki hastaların 1. seviyedekilere göre daha uzun süreli tedavi olmaları gerekmektedir.

Otizm spektrum bozukluğunu tedavi etmek için kullanılan yöntemler:

1.Konuşma Terapisi
Otizm spektrum bozukluğu olan kişilerde konuşmayla ilgili sorunlar olabilir. Otizm spektrum bozukluğu olan kişilerin bazıları hiç konuşmazken bazılarının sadece başkalarıyla iletişime geçmek konusunda sorunları vardır. Konuşma terapileri, konuşmayla ilgili yaşanan bu sıkıntıları hedef alır.
2.Fiziksel Tedavi
Otizm spektrum bozukluğu olan kişiler, kaslarını kontrol etmekle ilgili güçlük yaşayabilirler. Zıplamak, koşmak veya yürümek bile onlar için zor olabilir. Bu tür hareketleri yapmakta zorlanan otizm spektrum bozukluğu olan kişiler fiziksel tedavilerle kaslarını güçlendirerek motor becerilerini geliştirebilirler.
3.Ergoterapi
Ergoterapi ya da iş terapisi ellerin, ayakların, bacakların ve vücudun diğer kısımlarının nasıl etkili bir şekilde kullanılabileceğini öğretir. Böylece günlük işlerin yapılması çok daha kolaylaşır.
5.Duyu Bütünleme Terapisi
Otizm spektrum bozukluğu olan kişiler seslere, ışığa ve dokunuşlara karşı hassas olabilirler. Duyu bütünleme tedavisi, bu kişilerin bu tür uyaranlara karşı daha rahat olmalarını sağlar.
6.Uygulamalı Davranış Analizi
Bu teknik, olumlu davranışları teşvik etmek için kullanılır. Pek çok uygulamalı davranış analiz yöntemi olsa da bunların çoğu ödül sistemini kullanır.
7.İlaç
Otizm spektrum bozukluğunu tedavi etmek için kullanılabilecek ilaçlar olmasa da depresyon veya aşırı enerji gibi belirtiler için ilaç kullanılabilir. Yüksek fonksiyonlu otizm tıbbi bir terim değildir ve tam bir tanımı bulunmamaktadır. Buna rağmen, bu ifade çoğu zaman 1. seviye otizm için kullanılmaktadır. Yüksek fonksiyonlu otizm, Asperger sendromuyla da kıyaslanabilir. Asperger sendromu, Amerikan Psikoloji derneği tarafından artık tanınmayan bir durumdur.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress