
Yumurtlama Ağrının Temeli
⇒Yumurtlama ağrısı Almanca ’da orta ağrı olarak bilinmektedir. Vakaların genelinde bu rahatsızlık kısa ve zararsızdır.
⇒Yumurtlama gününüzde birkaç dakika ya da saat sürebilen ve tek tarafınızda meydana gelen bir ağrı hissedebilirsiniz.
⇒Yumurtlama koza kistinin şişmesi ve yırtılarak yumurtayı serbest bırakmasıdır. Yumurta salındıktan sonra yumurta kanalında spermi beklemeye başlar. Yırtılan kozadan meydana gelen kanama ve diğer dokular karın boşluğuna ya da pelvise geçerek tahrişe neden olabilir.
⇒Bu his küt bir ağrıdan keskin sancıya kadar değişebilir. Lekenleme ya da akıntı ile birlikte görülebilir.
⇒Eper ağrınız artarsa ya da başka noktalarda görülürse doktorunuza başvurun.
Döngü Sırasında Diğer Ağrı Nedenleri
⇒Döngünüz sırasında ağrı hissetmenizin farklı nedenleri de vardır. Rahatsızlığı nerede, ne kadar süre ile ve beraberinde gelen diğer belirtilerin takibini yapın. Bu etkenlerin kaydını tutmak doktorunuzun sorunu anlamasına yardımcı olur.
⇒Eğer orta ağrınız devam ederse doktorunuz sorunun nedenini anlamak için testler yapabilir.
Kistler
- Over kisti kramp ve bulantıdan şişkinliğe pek çok belirtiye neden olabilir.
- Dermoid kist, kistadenom ve endometriyom kistlerin daha az ağrıya neden olan çeşitleridir. Polikistik over sendromu yumurtalıklarda birden fazla kistten meydana gelebilir. Tedavi edilmez ise kısırlığa yol açabilir.
- Doktorunuz bilgisayarlı tomografi, MRI ya da ultrason testi ile kistin varlığı ve türü öğrenilebilir. Kistlerin geneli kendiliğinden iyileşir. Eğer büyürlerse ya da anormal olurlarsa sorunlara neden olmamaları için alınmaları gerekir.
Endometriyoz ya da Adezyonlar
- Endometriyoz rahim içi yapının rahim içi boşluğunun dışında oluşmasıdır. Bu dokular adet döneminde hormonların etkileşimi nedeniyle tahrişe ve rahimin dışında kanama ve iltihaplanmaya neden olabilmektedir.
- Eğer önceden ameliyat geçirmiş iseniz rahim içi adezyonları ya da diğer adıyla Asherman sendromuna ortaya çıkabilir. Daha önceden meydana gelmiş olan bir rahim içi iltihabı da bu adezyonlara yol açabilir. Ayrıca Asherman sendromu belirli bir neden olmadan ortaya çıkabilir.
- Doktorlar bu durumu normal ultrason sırasında göremeyeceği için histeroskopi ya da laparoskopi isteyebilirler. Bu cerrahi müdahaleler doktorunuzun rahimin ve pelvisin için doğrudan görmesini sağlar.
Enfeksiyon ya da Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık (STD)
⇒Ağrınızın yanında kötü kokulu akıntı mı var? Ateşiniz mi var? İdrar sırasında yanma hissiniz mi var?
⇒Bu belirtiler bakteri enfeksiyonu ya da STD belirtisi olabilir. Tedavi edilmezlerse enfeksiyonlar ve STD kısırlığa yol açabilir. Hatta ölümcül bile olabilirler.
⇒Medikal işlemler e hatta doğum bile enfeksiyona yol açabilir. İdrar yolu enfeksiyonları bazen pelvis ağrısına neden olabilir.
Dış Gebelik
⇒Tek taraflı pelvis ağrısı dış gebeliğin belirtisi olabilir. Bu durum embriyonun rahmin dışında döllenmesi ile oluşur. Dış gebelik genellikle sekizinci haftada tespit edilir ve hayati riski vardır.
⇒Eğer hamile olduğunuzu düşünüyorsanız hemen doktora başvurun. Eğer dış gebeliğiniz varsa, döl yatağının yırtılamaması için acil müdahaleye ihtiyacınız olacaktır.
Ağrı Önleme Yöntemleri
Eğer doktorunuzu ziyaret ettiyseniz ve orta ağrısı riskini elediyseniz belirtilerinizdeki değişimlere dikkat etmeye devam edin. Ağrının azalması için yapabilecekleriniz:
- Reçetesiz ağrı kesiciler
- Doktorunuza doğum kontrol haplarının yumurtlamayı engelleyici etkisini sorun
- Isı bandı uygulayın ya da sıcak banyo yapın
Doktoru Ne Zaman Aramalısınız
⇒Amerikan Kadın Hastalıkları ve Jinekologlar Koleji 21-29 yaş aralığındaki kadınların her 3 yılda bir Pap Smear testi yaptırması gerekmektedir.
⇒30-65 yaş aralığındaki kadınlar ise her 3 yılda bir Pap Smear ya da her 5 yılda bir Pap Smear ve HIV’nin ortak testini yaptırmalıdır.
⇒65 yaş üstü kadınların rahim ağzı görüntülemesine gerek yoktur, elbette aşağıdaki hastalıklara dair geçmişleri yoksa:
- Anormal rahim ağzı hücreleri
- Geçmişte anormal Pap testi sonucu
- Rahim ağzı kanseri
⇒Eğer uzun zamandır doktora gitmediyseniz ya da ağrılarınız varsa doktorunuzla bir an önce irtibata geçin.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın