
Acil Medikal Yardım
Yüz uyuşması ile bağlantılı olan ve acil yardım gerektiren bazı belirtiler vardır. 112’yi aramanızı gerektiren belirtiler:
- Baş ameliyatlarından sonra meydana gelen yüz uyuşması
- Aniden gelen ve eller ile ayakları kapsayan uyuşma
- Konuşma ve konuşulanları anlamada zorluk
- Bulantı ve baş dönmesi
- Ağır baş ağrısı
- Bir ya da iki gözünüzde görme kaybı
Muhtemel Nedenler
Yüz uyuşmasının altında pek çok neden olabilir. Be belirtilerden bazıları:
1.Çoklu sertleşim
Çoklu sertleşim (MS) sinirleri etkileyen bir iltihaplanma hastalığıdır. Bu hastalık kronik bir sorundur ancak herkes için farklı bir hızda ilerler. MS hastalığı olan pek çok insanda belirtiler kısa süreli olarak ağırlaşmaktadır ancak diğer zamanlarda belirtiler hafif düzeydedir. MS’in ilk belirtisi yüz uyuşmasıdır. Yüz uyuşması tek başına teşhis için yeterli değildir. Diğer erken belirtiler:
- Koordinasyon kaybı
- Mesane kontrolü kaybı
- Bulanık görüş ya da görüş kaybı
- Kollarda ve bacaklarda ağrılı spazmlar
Eğer doktorunuz MS hastalığınız olduğunda şüphelenirse bu durumu elemek için çeşitli testler uygular. Doktorunuz büyük ihtimalle kapsamlı bir nörolojik incelemenin yanında detaylı aile geçmişinizi ve MRI isteyecektir.
MS belirtilerinin aniden alevlenmesi steroidler yardımı ile bağışıklık sisteminin baskılanması yoluyla tedavi edilir. Uzun vadede aşağıdaki ilaçlar MS ilerlemesini düzenleyerek yavaşlatır:
- Ocrelizumab
- Dimethyl Fumarate
Galritamer Acetate
2.Yüz Felci
Yüz felci, yüzünüzün bir tarafının uyuşmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Yüz felci aniden gelen bir hastalıktır ve herpes virüsü nedeniyle meydana gelir. Eğer yüz felciniz varsa yüz uyuşması yüzde bulunan sinirlerin hasar alması sonucu ortaya çıkar.Yüz felcini teşhis etmek için doktorunuz ilk önce diğer seçenekleri ortadan kaldırmalıdır. MRI gibi Nörolojik görüntüleme yöntemleri ya da elektromiyografi ile yüzünüzdeki sinirlerin hasar durumu kontrol edilir.
Yüz felci geçici bir durumdur ancak aylar ya da yıllar boyunca sürebilir.
3.Migren
Migren ağrısının belirli bir çeşidi vücudun bir tarafında uyuşmaya neden olur. Bu çeşide hemiplejik migren denir. Yüz uyuşmasına ek olarak hissedebilecekleriniz:
- Baş dönmesi
- Görme sorunları
- Konuşma zorluğu
- Tipik olarak bu belirtiler 24 saat içerisinde geçer.
Eğer yüz uyuşması ile birlikte migreniniz varsa doktorunuz detaylı bir aile geçmişi incelemesi yapmalıdır ve belirtileri değerlendirmelidir. Bu tür migren genellikle aile içerisinde görülür. Triptan ve steroid iğneleri bazı durumlarda reçete ile verilebilir.
4.Felç
Yüzün bir tarafında ya da tamamında meydana gelen uyuşma yaşadığınız bir felce ya da mini felce bağlı olabilir. Uyuşma, karıncalanma ve yüz kaslarının kontrolünü kaybetmeniz başka belirtileri ile birlikte gelebilir:
- Ağır baş ağrısı
- Konuşma ya da yutkunmada zorluk
- Bir ya da iki gözde ani görüş kaybı
- Felçler tıkanan ya da çatlayan damarlar sonucunda oluşur.
- Doktorlar belirtilerinize bakarak felç geçirip geçirmediğinizi anlayabilir. Bazı durumlarda siz doktorun ofisine ya da hastaneye giden kadar geçebilir. Birisinin yaşadığınız belirtilerin ne zaman başladığını ve siz medikal yardım alana kadar olan sürelerini not etmesini sağlayın.
Eğer felç teşhisi konulursa uygulanacak tedavi ikinci bir felç geçirmenizi önlemek amacıyla uygulanacaktır. Doktorunuz kan inceltici verebilir. Yaşam şeklinizi değiştirmeniz, sigarayı bırakmanız ve kilo vermeniz ayrıca tedavi planınızın parçası olabilir.
5.Enfeksiyon
Virüs ya da bakteri kaynaklı enfeksiyonlar yüz uyuşmasına neden olabilir. Diş problemleri, diş etlerinin alt kısımlarının ve diş köklerinizin enfeksiyon kapması da bunlara dahildir. Yüz uyuşmasına neden olabilen diğer enfeksiyonlar: Engellenmiş tükürük bezleri Zona hastalığı Lenf bezlerinin şişmesi Bu enfeksiyonlar yüzünüzü tekrar normal hissedebilmeniz için tedavi edilmelidir. Doktorunuz enfeksiyon kaynağını belirlemek için kültür testi yaptırabilir ya da sizi dişçiye yönlendirebilir.6.İlaç yan etkileri
Bazı ilaçların yan etkileri geçici yüz uyuşmasına neden olabilir. Yüz uyuşmasına neden olabilen reçeteli ve diğer ilaçlar:
- Kokain
- Alkol
- Antihistaminler
- Kemoterapi ilaçları
- Elavil ve diğer depresyon ilaçları
Yüz uyuşması ilacınızda yan etki olarak yazılmamış olsa bile yeni bir ilaca başlamak buna neden olabilir. Yan etki gördüğünüzü düşünüyorsanız doktorunuz ile konuşun.
7.Kafa yaralanmaları
Beyninize zarar veren başa doğrudan alınan bir darbe, sarsıntı ve diğer kafa travmaları omurilikte ve beyninizin merkezinde bulunan sinirlerinize zarar verebilir. Bu sinirler yüzünüzdeki hisleri kontrol eder.Vakaların çoğunda yüz uyuşması kafaya alınan bir darbeden kaynaklanmaz fakat bu da mümkündür. Kafa travmasından kaynaklanan yüz uyuşması yüzün bir ya da iki yanında 24 saate kadar devam edebilir.
Yaralanmanızın nasıl gerçekleştiğini doktorunuza tarif etmeniz gerekmektedir. İlk muayeneden sonra doktorunuz beyin görüntülemesi için MRI isteyebilir. Eğer sinir hasarınız varsa tedavinizin hasarın derecesine göre değişecektir.
8.Alerjik reaksiyonlar
Yüzünüzde ya da ağzınızda oluşan uyuşmanın nedeni alerjenler ile temas etmeniz olabilir. Yiyecek alerjileri söz konusu olduğunda yüzünüzde oluşan uyuşmayı dilinizde ve dudaklarınızda oluşacak karıncalanma hissi takip edebilir.Yiyecek dışında direk temas ile yüz uyuşmasına neden olabilecek alerjenler zehirli sarmaşık ve Yakup otudur.
Eğer yeni bir alerjen tanımlanmaya çalışılıyor ise doktorunuz sizi bir alerji uzmanına ya da bağışıklık sistemi uzmanına yönlendirebilir. Alerji kaynaklı yüz uyuşmasının nedeni alerjen ile doğrudan temastır ve 24 saat içerisinde geçer.
9.Laym hastalığı
Laym hastalığı kene ısırması ile oluşan enfeksiyonların oluşturduğu bir hastalıktır. Kenenin enfeksiyona yol açan bakterileri kan akışınıza bulaştırabilmesi için en az 24 saattir derinizde olması gerekir. Tedavi edilmemiş Laym hastalığının bir belirtisi de yüz uyuşmasıdır.Laym hastalığından kaynaklanan yüz uyuşmasını hissedene kadar ısırığa bağlı olarak oluşan kızarıklık artık ortadan kalkmıştır ve diğer belirtileri hissetmeye başlamışsınızdır. Bu belirtiler şunları içerir:
- Ruhsal bulanıklık
- Odaklanma zorluğu
- Yorgunluk
- Vücudunuzun diğer bölgelerinde oluşan karıncalanma ve uyuşma
Eğer doktorunuz laym hastalığınız olduğunu düşünürse vücudunuzun savaşmak için antikor üretip üretmediğini anlamak için kan ve omurilik sıvısı testi yapılır. Aynı zamanda hastalığın diğer belirtilerinin bulunup bulunmadığı araştırılır.
Laym hastalığı için uygulanacak tedaviniz yüz uyuşmasının da dahil olduğu bazı belirtileri hafifletir. Doktorunuz bakteriden kaynaklanan enfeksiyonu tedavi etmek için ağızdan alınan antibiyotik verebilir.
Bir cevap yazın