
İlk Belirtileri
Zonanın ilk belirtileri arasında ateş ve genel anlamda bir halsizlik vardır. Bölgesel ağrı, yanma ya da karıncalanma hissi de olabilir. Birkaç gün sonra ilk kızarıklıklar ortaya çıkar. Bu kızarıklıklar sinir yolları boyunca görülebilir. Bazı hastalar, bu kızarıklıkların etrafında ağrı olduğunu da belirtir.
Başlangıç aşaması boyunca zona bulaşıcı değildir.
1) Su Toplama
Kızarıklıklar, suçiçeğine benzer şekilde sıvıyla dolmaya başlar. Kaşıntı hissi de bu duruma eşlik edebilir. Birkaç gün boyunca kızarıklıklar su toplayabilir. Su toplama, belli bir bölgede gerçekleşebileceği gibi vücudun tamamına da yayılabilir.
Su toplama durumuna en sık yüz ve karın bölgesinde rastlansa da başka bölgelerde de görülebilir. Nadir durumlarda, kızarıklıklar alt vücutta da oluşabilir.
Zonanın birinden bulaşması mümkün değildir. Ancak daha önce hiç suçiçeği geçirmediyseniz ya da suçiçeği aşısı olmadıysanız kızarıklıkları aktif bir şekilde su toplamış birisinden suçiçeği bulaşması mümkündür. Aynı virüs hem zonaya hem de suçiçeğine sebep olur.
2) Kabuklanma
Su toplayan kızarıklıklar bazen patlar ve sızıntı olur. Kabarıklıklar düzleşmeye başlarken sarımsı bir renk alabilirler. Kururken kabuk oluşumu gerçekleşir. Su toplayan her kızarıklık bir ya da iki hafta içinde tamamen kabuklaşacaktır.
Bu aşama sırasında, acınız hafifler ama bu aylarca hatta bazı durumlarda yıllarca sürebilir.
Tüm kabarcıklar tamamen kabuklandığında vücudun virüsü yayma riski azalır.
3) Cehennemin Gül Kemeri
Zona genellikle göğüs kafesinde ya da bel hizasında oluşur. Bu yüzden zonaya cehennemin gül kemeri de denilir.
Zonaya bu ismin verilmesi kolayca anlaşılabilir bir durumdur. Kemer, vücudunuzun orta kısmına taktığınız bir aksesuardır. Kemeri taktığınız yer vücudunuzu sıkarak sizi rahatsız eder.
4) Gözde Zona
Gözde zona olması, yüzdeki hisleri ve hareketi kontrol eden sinirleri etkiler. Bu türde, zonadan kaynaklanan kızarıklık göz çevresinde, alında ve burunda oluşur. Gözde zona olduğunda baş ağrısı da oluşur.
Diğer belirtiler arasında gözün kızarması ve şişmesi, korneada ya da iriste iltihaplanma ve göz kapağının düşmesi vardır. Gözde zona, görüşün bulanıklaşmasına ya da çift görmeye de sebep olabilir.
5) Yaygın Zona
Zona hastalığına yakalananların %20’sinde dermatomla kesişen kızarıklıklar oluşuyor. Dermatomlar, spinal sinirlerle desteklenen bölümlerdir.
Kızarıklıklar üç ya da daha fazla dermatomu etkilediğinde yaygın zona olur. Bu durumda, kızarıklıklar zonadan ziyade suçiçeğine daha fazla benzer. Bağışıklık sisteminiz çok zayıf olduğunda yaygın zona olma ihtimaliniz daha yüksektir.
Enfeksiyon
Her türlü açık yara bakteriyel enfeksiyona açıktır. İkincil enfeksiyon riskini azaltmak için açık yaranız varsa yarayı temiz tutun ve kaşımayın. İkincil enfeksiyon yaşama olasılığınız bağışıklık sisteminiz zayıf olduğunda daha yüksektir.
Ciddi enfeksiyonlar, ciltte kalıcı yaraların oluşmasına yol açarlar. Enfeksiyon belirtisi görürseniz hemen doktorunuza haber verin. Erken tedavi, yayılmasını önleyecektir.
İyileşme
Zona hastalarının çoğunda kızarıklıkların iyileşmesi 2 – 4 haftayı bulur. Bazı hastalarda minik yara izleri kalsa da, çoğu hiç iz bırakmadan kaybolur.
Bazı durumlarda, kızarıklığın etrafında oluşan ağrı birkaç ay ya da daha uzun bir süre devam edebilir. Bazen, zona aynı kişide tekrar oluşabilir.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın